Hiába tetőzik az árhullám, a Római-parttal nem foglalkoznak Karácsonyék + galéria

Budapest baloldali városvezetése nem veszi komolyan a Római-partot veszélyeztető áradást, ezért a lakosság a kezébe vette a védelmet, bár nehezítik a munkát a katasztrófaturisták.

2023. 12. 28. 8:46
A megáradt Duna a Római-parton Forrás: metropol/bánkúti sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Karácsony Gergely főpolgármester másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Buda-észak árvízvédelmi szakaszon, és a budai, illetve a pesti alsó rakpartot is lezárták már hétfőn a gépjárműforgalom elől, a Római-parttal nem foglalkozik a főváros vezetése – írja a Metropol.

Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

A lap szerint bár hivatalból lezáratni csak hét méter felett kell, emberségből mégis szükség lenne erre a lépésre, ugyanis a területen kétezer ember él.

Ahogy megáradt a Duna, a Római-parton megjelentek a bámészkodók, a katasztrófaturisták is.

A hírportál beszámolója szerint sétálnak a part mentén, egészen kicsi gyerekeket engednek bóklászni szüleik a víz partján. Mások szelfizgetnek, fotózgatnak, ugrálnak a víz alá került vendéglátóhelyek lépcsőin, pedig nem látni a víz alá, nem tudni, hol a vége a lépcsőfokoknak.

Legalább vezényeljék ki a közterület-felügyeletet, vagy szalagkorláttal jelezzék, hogy ide ne sétáljon be most olyan ember, akinek nincsen dolga! Mert a bámészkodók veszélyeztetik saját maguk épségét és a védelem kiépítése során is útban vannak

– hívta fel a figyelmet az Egyesület a Római-partért elnöke. Az itt lakó Búzás Antal Győző rámutatott:

Itt, a Rómain veszélyhelyzet van, ha ki van hirdetve, ha nem!

Mint mondta, nem szabad kiengedni kisgyereket a folyó szélére, mert ha megijed valamitől, például egy kutyától – sokan ugyanis póráz nélkül hagyják a házi kedvencüket rohangálni – vagy valamilyen okból beleszédül a Dunába, a „pufikabát” azonnal lehúzza a mélybe. 

Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

– Úgy merül el, hogy azt sem tudni, hová kell utána ugrani! – mutatott rá a szervezet elnöke, majd emlékeztetett a rendőrre, aki Soroksárnál esett bele a Dunába vattás bélésű kabátban. – Egy pillanat alatt meghalt, mert ezek a ruhák magukba szívják a vizet, ilyenkor nem számít az sem, ha valaki jó úszó – magyarázta Búzás Antal.

Hozzátette, hogy saját maguk kezdik el építeni a gátat, miután a főváros nem veszi ki a részét a védelmi feladatokból. – Jelenleg viszont a bámészkodókra is figyelnünk kell, hogy elkerüljük a rakodás közbeni baleseteket. Ez pedig lassítja a gát építését – mondta az egyesület elnöke.

A Magyar Nemzet beszámolt az áradás elleni védekezésről a Római-parton, és azt is megírtuk, hogy a főváros szabálytalan faültetésekkel nehezíti a munkálatokat a területen.

Borítókép: A megáradt Duna a Római-parton (Forrás: Metropol/Bánkúti Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.