Szakértő: A Momentum centrista, harmadikutas politikáról már csak álmodozhat

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint szinte lehetetlen, hogy a Momentum a jövőben elszakadva a DK-tól saját politikát kezdjen folytatni.

2023. 12. 07. 16:33
DONÁTH Anna Júlia; Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetõje (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerzõ képviselõk a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, Tóth Erik szerint a Momentum megalapításának pillanata nem egy nemes tetthez, hanem egy ország álmának elárulásához kapcsolódik.

A jövő évi olimpiai játékoknak Magyarország is otthont adhatott volna, de hat évvel ezelőtt a Momentum politikusai úgy gondolták, hogy aktuálpolitikai érdekből a magyar helyett a francia érdeket kezdik el követni. Innen nézve a Momentum sohasem volt Gyurcsány-ellenes párt, hiszen több az, ami összeköti őket a bukott miniszterelnök politikájával, mint ami elválasztja

– jelentette ki a szakértő, aki szerint ugyan 2017-ben még elhangoztak olyan mondatok Fekete-Győr Andrásék szájából, hogy a DK elnöke eltűnhetne már a közéletből, és hogy nem fognak egy listán szerepelni Gyurcsánnyal, azonban ez a kezdeti lelkesedés hamar elszállt. Így jött létre 2020 decemberében a 2022-es országgyűlési választásra a közös ellenzéki lista. Ezzel a politikával a kutatási igazgató szerint óriási öngólt is rúgott magának a párt, ugyanis ma már nincs olyan szavazó, aki hitelt adna a Momentum kirohanásainak, amik rendszerint választásokhoz közeledve ismétlődnek. 

A Momentum képtelen volt domináns ellenzéki pozíciót szerezni magának az utóbbi években. Pedig lett volna rá lehetőségük: a 2019-es EP-választáson önmagukhoz képest jó eredményt értek el, és rögtön a DK kihívójának tűnhettek az ellenzéki szavazók körében. Az utóbbi négy évben azonban szisztematikusan felemésztette őket Gyurcsány Ferenc, aki szántszándékkal a generációs pártként létező Momentum gerincét próbálja megtörni a fiatal, 18–29 évesek megszólítása révén

– jelentette ki a kutató, majd hozzáfűzte, hogy Gyurcsány szemmel látható konfliktusokat eredményez, ugyanis rendszeresen politikusok lépnek át a Demokratikus Koalícióba, azokat pedig, akik fel mernek szólalni Donáth Anna véleményével szemben, rögtön elhallgattatják. 

A kutató szerint így járt Nyirati Klára, Baja polgármestere, aki otthagyta a pártot Donáth szerinte érthetetlen DK-ra irányuló kritikái miatt. A Momentum pávatánca mögött két dolog húzódik meg: sosem a magyar nemzeti érdek szerint alakították politikájukat, ráadásul most már ha akarnák sem tudnák megszorongatni a DK-t, mert az leuralta az ellenzéki térfelet.

Tóth Erik szerint a Momentum vezetése a harmadikutas politikától való elforduláskor elsősorban arra gondolt, hogy képesek lesznek ők egységesíteni az ellenzéki térfelet. Ez azonban csak egy hiú ábránd maradt a kutató szerint. 

A Momentum centrista, harmadikutas politikáról már csak álmodozhat. Úgy európai, mint magyar színtéren. Ehhez ugyanis kiszámítható és elkötelezett politizálásra van szükség, ami kevésbé jellemzi a pártot. Azt, hogy mekkora fejetlenség uralkodik a szervezetben, jól mutatja a tény, hogy bár Donáth Anna jelenik meg az első számú politikusként, az elnök továbbra is Gelencsér Ferenc, aki egyben a parlamenti frakció vezetője is

– tette hozzá a kutató, majd a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elmondta, a jelenlegi körülmények között nem lát esélyt arra, hogy egy újabb, esetleges választási kudarc esetén a Momentum ismét önálló politizálásba kezd. 

A Momentum a legfontosabb politikai kérdésekben ugyanis szinte teljes mértékben ugyanazt mondja, amit Gyurcsány Ferencék: támogatják az illegális bevándorlást és Brüsszel kvótaterveit, az EP-ben képviselőik rendre együtt szavaznak a Magyarországot elítélő jelentésekről, a háború kapcsán a konfliktusba való bekapcsolódás és nem a béke szükségességének álláspontját hangoztatják, de a genderkérdésekben is a magyar és az európai baloldali mainstream üzeneteit mondják vissza

– jelentette ki a kutató, aki szerint amennyiben ez a folyamat így folytatódik, úgy előállhat az a helyzet, hogy az MSZP-n belüli egykori platformok szerepét átveszik az ellenzéki pártok, akik a DK utánfutóiként funkcionálnak majd.

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.