Több száz karácsonyi ajándékkal készültek a fogvatartottak a rászorulók számára

Nagy gonddal készültek az ünnepekre.

2023. 12. 23. 17:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adventi ünnepek idején az ország börtöneiben ítéletüket töltő férfiak és nők nagy gonddal készültek a közelgő karácsonyi ünnepekre. Rajzok, festmények, plüssjátékok, tobozmanók vagy éppen karácsonyfadíszek tucatjai kerültek a karácsonyfák alá, amelyeket az általuk elkövetett bűnök egyfajta jóvátételeként adtak át a kórházak és gyermekotthonok kis lakóinak. Az idősek és a fedél nélküliek sem maradtak ki: egyes rabok műsorral, ajándékkal készültek azoknak, akik – hozzájuk hasonlóan – nem családi körben élik mindennapjaikat – olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Mint írták, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bernátkúti objektumából interaktív mesefal érkezett a Dunaújvárosi Óvoda Bóbita Tagóvodájának karácsonyfája alá. 

A Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjei a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola Intézményegység látássérült gyermekeinek 78 origami papír karácsonyfát hajtogattak, melyeket nagy örömmel vettek át a gyerekek. A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában elhelyezett fogvatartottak – szinte már hagyománynak számító módon – jóvátételi felajánlást tettek a martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola és Kollégium tanulói számára.

A betegágyon karácsonyozó kicsiket lepték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak, akiknek keze munkája a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ osztályaira érkezett. A Budapesti Fegyház és Börtön fogvatartottjai kézzel készítettek plüss labdákat, társasjátékokat és plüssfigurákat, melyeket a Heim Pál Gyermekkórházban lábadozó kis betegek kaptak.

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai hetekig készültek a dunaújvárosi Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona idős gondozottjainak megajándékozására.

A Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetből öt fogvatartott lépett színpadra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Háza épületében, a borsodi Gondozóközpont Nappali Melegedőjében, pedig a vármegyei intézetben elhelyezett 12 fogvatartott jóvátételi munkájának köszönhetően került 100 tál étel a Magyar Vöröskereszt által támogatott rászorulók elé. A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben elhelyezett tíz fogvatartott pártfogó felügyelőkkel készített spatulából angyalkákat a Szent Erzsébet Idősek otthonának lakói részére. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai műsort adtak elő a kalocsai idősek otthonának két épületrészében adták elő a fogvatartottak. A Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a letartóztatottak Debrecen város nevezetességeit örökítették meg festményeiken.

A BVOP közlemény kiemelte, hogy a karácsonyi felajánlások nemcsak a megajándékozottak szebb karácsonyához járultak hozzá: a börtönök jóvátételi programjaira jelentkezett fogvatartottak az önkéntes segítség átélésével és a helyi közösség számára hasznos és értékes tevékenység végzésén keresztül saját reintegrációjuk sikeréhez is hozzájárultak.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.