Brüsszeli pénzből kezdte meg az uniós kampányt a dollármédia

Nem ez az első eset, hogy némi támogatásért cserébe sokasodnak meg az unióról szóló cikkek a dollármédiában.

2024. 01. 25. 16:59
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2024. január 5. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a belga EU-elnökség alkalmából tartott brüsszeli ünnepséget követõ, Alexander De Croo belga miniszterelnökkel közös sajtóértekezleten 2024. január 5-én. Belgium január 1-jétõl június 30-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányellenes propagandát finanszíroz az Európai Parlament, figyelmen kívül hagyva az Országgyűlés által nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvényt. A tevékenységet egy Europoli nevű projektben finanszírozzák Brüsszelből, és a jelek szerint a dollármédia olyan zászlóshajóihoz ömlenek az eurók, mint a 24.hu, vagy a Telex.hu. Ezek mellett olyan kevésbé látogatott weboldalak, mint a Gyurcsány-közeli nyugat.hu vagy a refresher.hu is gyakran jelenítenek meg az uniót egyoldalúan népszerűsítő, a Ki tud többet a Szovjetunióról? című egykori propaganda-vetélkedőhöz hasonló színvonalú tartalmakat. 

Az üres frázisokkal tarkított, uniót népszerűsítő írásokon kívül az ellenzék szekerét is tolják ezekben a cikkekben. Január 24-én például Karácsony Gergely kampányát támogatták burkoltan egy olyan írással, amelyben azt emelték ki, hogy Brüsszel bezzeg ad pénzt Budapestnek, miközben a magyar kormány kivéreztetné a fővárost. Egy szintén ilyen módon finanszírozott tegnapi Telex-cikkben pedig attól rettegett a baloldali lap, hogy 

a jobboldali euroszkeptikus és EU-ellenes pártok megerősödése várható az idei uniós választásokon. 

Úgy látszik, a dollármédiumnak az Isten pénze sem elég, mivel a cikk külön pikantériája, hogy közvetlenül a pénzügyi támogatásról beszámoló szöveg alatt további olvasói adományokat kunyerálnak. 

Ezeknek a cikkeknek az alján apró betűvel, félig elrejtve megjelenő ismerős szöveg így szól: „A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.”

A szöveg már korábban is olvasható volt az említett oldalakon, most azonban, az uniós választások közeledtével mintha megsokasodtak volna az ilyen cikkek. Mint arról lapunk már korábban beszámolt, nyolc évvel ezelőtt az Athena Intézet az Elemzés és jelentés készítése a 2014-es európai választás kapcsán, valamint fellépés a Magyarországon tapasztalható szélsőséges és populista politikai retorikával szemben című projektben közel tízmillió forintot kapott a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítványtól. 

A munkát a szervezet az Index társoldalával, az Eurológus online magazinnal együttműködésben végezte. Utóbbi lap már akkoriban is egyértelműen az eurokrata, azaz nyitott társadalom iránt elfogult brüsszeli narratívát képviselte Magyarországon, és ez azóta is változatlan, hogy a magazin átköltözött a HVG online kiadására. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.