Ennyivel keresnek többet a diplomások

Fontos változások jönnek a felvételinél és az érettséginél.

Forrás: MTI2024. 01. 13. 16:53
VANÓ Renáta; HANKÓ Balázs Zoltán
Budapest, 2024. január 13. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsõoktatásért felelõs államtitkára elõadást tart a megújult felsõoktatási felvételi rendszerrõl az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a budapesti Hungexpón 2024. január 13-án. Mellette Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsõoktatási elnökhelyettese. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyetem a jövő garanciája, a magyar felsőoktatásban minőségi és hozzáférési fordulat kezdődött mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításon.

Az államtitkár kiemelte, hogy belföldön a hallgatók többsége már ma is olyan egyetemekre jár, amelyek a világ élvonalához tartoznak. Úgy vélekedett: a felsőoktatás megújításának eredményeképp

2030-ra a világ száz vezető egyeteme között már magyarországi is lesz, legalább három pedig Európa legjobbjai közé tartozik majd.

– Átalakult a felvételi rendszer is, sokkal rugalmasabb lett a korábbiaknál és nagyobb szabadságot ad az egyetemeknek. A felsőoktatás hozzáférési fordulatának köszönhetően egyre többen járhatnak egyetemre, a tanulmányaikat tavaly elkezdő hallgatók Magyarország nyolcadik legnépesebb városát alkothatnák, ha mind egy településen élnének fogalmazott.

Hankó Balázs arra számít, hogy a változásoknak köszönhetően idén is nő az egyetemi tanulmányokat kezdők száma. A felsőoktatásban rejlő lehetőségekkel élni kell, diploma birtokában átlagosan 1,7-es, műszaki végzettséggel ennél is nagyobb bérszorzóval és gyors elhelyezkedéssel számolhatnak az állást keresők.

Aki a jelentkezés mellett dönt, annak a jelentkezési határidő mellett figyelnie többek között arra, hogy a kiválasztott képzésre közép- vagy emelt szintű érettségi a belépő, és mennyi a minimum bekerülési ponthatár. A felvételire készülőket a felvi.hu honlap a képzési kínálat bemutatása mellett pontszámító kalkulátorral és szak-összehasonlítóval is segíti

tette hozzá.

Borítókép: Hankó Balázs az Educatio szakkiállításon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.