Ide jelentkezzen, aki a legmagasabb bérkategóriába akar kerülni

Egyedülálló képzési kínálat és infrastruktúra várja a hallgatókat a Nemzeti Közszolgálat Egyetem mind a négy karán – mondta lapunknak Christián László, az NKE oktatási rektorhelyettese. Mint azt kifejtette, idén a felvételi rendszer változásai miatt kulcsfontosságú lett az, hogy az érdeklődők nagyon alaposan tájékozódjanak jelentkezés előtt. A rektorhelyettes kiemelte: a kormányzati döntések hatására megnőtt a hazai felsőoktatás népszerűsége, az NKE-re is sokszoros a túljelentkezés.

2024. 01. 12. 12:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Töretlen az érdeklődés a felsőoktatás iránt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az NKE pedig ezen a téren az élvonalban található – mondta lapunknak dr. Christián László r. dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese. Kiemelte, hogy az NKE egy rendkívül vonzó oktatási intézmény, egyedülálló képzési kínálattal és infrastruktúrával. Emellett 

a munkaerőpiacon az itt végzettek a legmagasabb bérkategóriákban helyezkedhetnek el.

Christián László r. dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese. Fotó: NKE/Szilágyi Dénes

A rektorhelyettes szerint az Educatio 2024 kiállításon könnyedén megtalálható az NKE standja, hiszen közvetlenül a Magyar Honvédség kitelepülése mellett található, ahol még harci járműveket és egy helikoptert is kiállítottak. 

 

Első kézből szerezhető tájékoztatás a hallgatóktól az NKE minden karáról, velük tabuk nélkül lehet beszélgetni a hallgatói életről, a programokról, a sportolási lehetőségekről vagy akár a bulikról. Az egyetem munkatársai teljeskörűen tájékoztatják az érdeklődőket az egyetem negyven képzéséről, továbbá azokról a tudnivalókról, melyekre a felvételi eljárás során érdemes odafigyelni. A rektorhelyettes példaként említette, hogy sokan álmodoznak a nyomozói pályáról, de egy beszélgetés egy nyomozótiszt-jelölt hallgatóval hamar rávilágít arra, hogy a szakma a valóságban nem mindig olyan, mint a filmekben.

Christián László hangsúlyozta, hogy mivel a felvételi rendszer jelentősen változott, idén kulcsfontosságú a rendkívül alapos tájékozódás. 

A felvételi eljárás részléteiről további segítséget kaphatnak az érdeklődők az egyetem február eleji online nyílt napján, amikor kérdéseikkel a munkatársakhoz fordulhatnak, akik mindenkinek segítenek a sikeres jelentkezésben és a felvételben.

Mint a rektorhelyettes rámutatott, az egyetem egyik kiemelkedő kara a Víztudományi Kar: – A víz a jövőnk egyik kulcsfontosságú erőforrása, amit az állam azzal erősített meg, hogy az NKE-re bízta a vízügyi képzések oktatását. Ezen a karon klasszikus mérnöki képzéseken vehetnek részt a hallgatók, például építőmérnöki, környezetmérnöki és vízügyi üzemeltetési alapszakokon, valamint az angol nyelvű nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia mesterszakon, ahol a hallgatók nemcsak a vízről tanulnak, hanem a diplomácia terén is jártasságot szereznek. Figyelembe kell vennünk, hogy a víz számos fegyveres konfliktus és nemzetközi migrációs folyamat forrása, ezért a vízügyi üzemeltetés mellett a jövőben ezekhez is érteni kell, ezt szolgálja ez az egyetemi szak – magyarázta Christián László.

A rektorhelyettes elmondta: az egyetem a nappali tagozatos építőmérnöki alapképzésére vízügyi ösztöndíjat hozott létre. A kar campusa Baján található, mesterképzése viszont a budapesti Ludovika Campuson. Az itt végző hallgatók kilátásai kifejezetten ígéretesek: a vízügyi igazgatóságok és a különböző cégek szívesen fogadják az NKE-n végzetteket. 

Ez az a terület, ahol az állam és a piac szorosan együttműködik a vízügyi infrastruktúrák működtetése terén

 – mutatott rá.

Christián László a honvédelmi és rendészeti képzésekről szólva elmondta, hogy ezeken a területeken naprakész tudást kapnak a hallgatók. Széles körű ismereteket szerezhetnek a nyomozói munka, a közrendvédelem, a határrendészet, a büntetés-végrehajtás területén. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon a katonai logisztika és a katonai üzemeltetés területei is számos érdekességet rejtenek, gyakorlatorientáltak, így a hallgatókat az alapkiképzéstől a diploma átvételéig rengeteg élmény éri. – Párját ritkító, hogy hallgatóink honvéd és rendészeti tisztjelöltként az első naptól 260–370 ezer forint nettó illetményt kapnak az egyenruházat és a laptop mellett. 

Most már nemcsak erkölcsi elismeréssel jár az, hogy az államnak dolgoznak, hanem anyagi megbecsültséget is jelent.

 Egy kezdő rendőr- vagy katonatiszt öt-hatszázezer forint fizetést fog hazavinni, vonzó és kiszámítható életpálya áll előttük – tette hozzá. 

A bemeneti követelményekről kijelentette, hogy az egyenruhás karokon egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokat végeznek. Szükség van erkölcsi bizonyítványra is, de a meghatározott pontszám elérése szintén elengedhetetlen. A civil képzéseknél a bekerülés pontszámítás alapján történik, bár néhány képzés esetén a felvételi eljárásban pályaorientációs beszélgetést is folytatnak, hogy felmérjék a jelentkezők ismereteit a szakról, valamint a motivációjukat. – Az NKE-re rendszerint sokszoros a túljelentkezés, tavaly például több mint tizenegyezer jelentkezés volt. A mintegy ötezer jelentkező közül nagyjából kétezer hallgatót vettünk fel. 

Általában is tapasztalható, hogy folyamatosan nő a felsőoktatásba jelentkezők száma a kormányzati támogatások és kedvező döntések következtében. 

A minimum ponthatár eltörlése és az emelt szintű érettségitől való eltekintés lehetősége mind ösztönző hatással van a jelentkezésekre. Az Educatio 2024 kiállításon láttam, hogy hömpölygött a tömeg – osztotta meg a tapasztalatait Christián László.

Óriási a fiatalok érdeklődése az egyetemek iránt az Educatio 2024 kiállításon. Fotó: NKE/Szilágyi Dénes

A közigazgatási képzéssel kapcsolatban a rektorhelyettes kifejtette, hogy a közigazgatás elképesztő mértékben fejlődik az új technológiák térnyerésével, új munkalehetőségeket teremtve a hallgatóknak. Ők már a képzés közben betekintést nyernek abba, hogy miként működik egy minisztérium vagy annak háttérintézménye, ahol végül sokan elhelyezkednek, és sikeres karriert futnak be.

Ma a közszolgálat vonzó pályát, versenyképes béreket és sokoldalú munkalehetőségeket kínál, akár nemzetközi területen is. Képzéseink nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közszolgálatra is felkészítenek, például az angol nyelven oktatott nemzetközi igazgatási szak, ahol a végzettek közül sokan külföldön kamatoztatják a megszerzett tudásukat

 – hívta fel a figyelmet.

Christián László az egyetemen nemrég indult szakok közül jó szívvel ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kommunikáció és médiatudomány mesterképzést, a kiberbiztonsági mesterszakot és a tűzvédelmi mérnöki alapképzést. Idén szeptembertől még biztosan az elinduló szakok között szerepel a büntetés-végrehajtási alapszak, a magánbiztonsági alapszak és a katonai nemzetbiztonsági mesterszak, továbbá a korábban említett nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia mesterszak, valamint a pénzügyi rendészeti alapképzési szak. Ezek azonban csak 2024. január 31-től válnak láthatóvá a 2024. évi felvételi tájékoztatóban – hívta fel a figyelmet a rektorhelyettes.

 

Borítókép: Rengeteg érdeklődött vonz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az Educatio 2024 kiállításon a Hungexpón (Fotó: NKE/Szilágyi Dénes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.