Így működik az új visszaváltási rendszer

A betétdíjat akár készpénzben is vissza lehet majd kapni.

Forrás: Metropol2024. 01. 04. 10:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a kötelező palackvisszaváltás, az első két nap után kiderült, hogy az infrastruktúra a boltokban már jelen van – számolt be a Metropol. Mint írták, az üzletekben kialakították a visszaváltó automatákat, beüzemelésük azonban még folyamatban van. Mivel nincs még elegendő visszaváltható palack, üveg vagy dobozos üdítő a boltok kínálatában, már most látszik, hogy a rendszer beüzemelése még hosszú időbe fog telni.

A lap több üzletben is járt, és azt tapasztalták, hogy a vásárlók gépre ragasztott papírról informálódhattak: az üvegvisszaváltó technikai okok miatt egyelőre nem üzemel.

A legnagyobb üzletláncok egyébként már felállították az automatákat, viszont a gyártók még nem álltak át a visszaváltható termékek gyártására, így egyelőre ezek még nincsenek a boltok polcain.

A visszaváltási díjas termékek után kötelezően ötven forint visszaváltási díjat kell fizetni vásárláskor, ezt azonban később visszakaphatja a vevő. Fontos, hogy az üres palackoknak visszaváltásra alkalmas állapotban kell lenniük, azaz nem szabad őket összenyomni, és a vonalkódoknak olvashatónak kell lenniük.

A palack betétdíját többféleképpen is vissza lehet kapni. Az első lehetőség, hogy a kereskedő beszámítja a vásárlásba, vagy akár készpénzben is visszakérhető, a második lehetőség szerint később lesz mód arra is, hogy utalással térítsék vissza a betétdíjat a vásárló bankszámlájára. A rendszernek ezen része fejlesztés alatt van, így most még nem lehet igénybe venni. Emellett hamarosan lehet használni mobilapplikációt, ahol létre kell majd hozni egy felhasználói fiókot, és az ott megadott bankszámlára fogják majd utalni a termékek betétdíját. Negyedik lehetőségként pedig a visszatérített betétdíjat fel lehet ajánlani jótékony célra, amiben majd segítséget nyújt a visszaváltó automata kommunikációs panelje.

Még nem minden termék visszaváltható: a raktárkészleten lévő, korábban forgalomba hozott palackok továbbra is árusíthatók lesznek a készlet erejéig. 

Ezekre továbbra sem kell megfizetni a betétdíjat, illetve nem lehet őket visszaváltani.

Az átállási időszak során egyaránt lehet majd logózott visszaváltási díjat tartalmazó és logó nélküli palackkal is találkozni az áruházak polcain. Fontos, hogy a visszaváltási rendszerben forgalomba hozott termékek vonalkódja mindig tartalmazza a visszaváltáshoz szükséges információt, továbbá ezek a visszaváltási logóval minden esetben el vannak látva.

Mint a lap felidézte, az intézkedés részét képezi a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének. Ennek köszönhetően új munkahelyek jöhetnek létre a hulladékgazdálkodási szektorban, valamint csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása Magyarországon.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra az automatával (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.