Ilyenek lesznek a visszaváltható palackok + videó

Az automaták már megvannak, a termékekre még várni kell.

2024. 01. 10. 18:25
_LUS_8065
20231128 Budapest Januártól 1-jétől új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz. A jövő év első napjára kétezer italosbodoz-visszaváltó automatát helyez ki a Mohu Zrt., a kötelező visszaváltási rendszer 2024. július 1-jei indulására pedig 5-6 ezer ilyen gép, illetve a kisebb településeken kézi visszaváltó pont áll a vásárlók rendelkezésére. Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG A képen: visszaváltó automata Fotó: Kallus Gyorgy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte csaknem kétezer olyan visszaváltási pontot hoztak létre, ahol a vásárlók könnyedén el tudják helyezni az italos palackokat. Az egyszer használatos palackok visszaváltásáért 50 forintot kapnak a vásárlók – emlékeztetett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Hír TV műsorában.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, január 1-jétől elindult a kötelező visszaváltási rendszer, amelyben a boltok betétdíjat számolnak fel az egyes italos üvegekre, és az összeget akkor kaphatja vissza a vásárló, ha a csomagolóanyagot elviszik egy visszaváltópontra. A rendszert a Mohu, a Mol leányvállalata üzemelteti, de a céldátum ellenére a gyakorlatban még nem mindenhol működik. 

A Mohu tájékoztatása szerint csak azokra az italtermékekre érvényes a visszaváltási rendszer, amelyek fogyasztásra készek, esetleg koncentrátumok, a csomagolásuk pedig műanyagból, fémből vagy üvegből készült, továbbá az űrtartalmuk 0,1 és három liter közé esik. Így

visszaválthatók lesznek a sörösdobozok és az üdítős palackok is.

A kormányszóvivő felidézte, nem mindegy, milyen állapotban vannak a palackok, és az sem mindegy, milyen maga a palack. – Azokat a palackokat tudjuk visszaváltani, amelyeknek a csomagolásán megtalálható ez az úgynevezett visszaváltási jegy. Ezeket a palackokat sérülésmentes állapotban lehet visszaváltani, tehát amíg eddig úgy gyűjtöttük őket, hogy összegyűrtük, most semmiképp se tegyük ezt. Ha ezt megtettük, választhatunk, hogy ezt a betétdíjat mire szeretnénk fordítani: lehetőség van arra, hogy kupon formájában vásároljuk le az összegyűlt összeget, de arra is van mód, hogy jótékonysági célra ajánljuk fel – közölte.

Tavasszal pedig egy applikáció is segíti majd a folyamatot, így egyből a bankszámlánkra érkezhet a palackokért visszajáró pénz.

A kormányszóvivő arra is kitért, most még tömegével találkozhatunk a boltok polcain olyan palackokkal, amelyeket nem tudunk visszaváltani, ez amiatt van, mert bár a rendelet már él, fél évig még türelmi időt kaptak a gyártók, hogy az új csomagolásgyártásra átálljanak. 

Borítókép: (Fotó: Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.