Karácsony Gergely szerint nincs járatritkítás

A főváros példátlanul inkorrekt módon, csak úgy egyik napról a másikra hozott olyan döntést, amely a budapestiek mindennapjaiba erősen belejátszik majd: egy csapásra ritkul a villamos, a troli és a buszközl

2024. 01. 19. 22:58
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin
Budapest, 2022. december 16. Karácsony Gergely fõpolgármester és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelõre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jármûvei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövõ nyár végétõl használhatják az átkelõt. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a fővárosi tömegközlekedést egyik napról a másikra ritkította meg a városvezetés, Karácsony Gergely pedig ezt a változást hatékonyságnövelésre hivatkozva igyekszik eladni budapestieknek.

A csütörtök reggeli bejelentés után az intézkedés a péntek reggeli csúcsidőben már életbe is lépett, és hatását minden érintett járaton közlekedő megérezte. Nem meglepő módon a ritkábban közlekedő járatokon igazi zsúfolt tömegjelenetek voltak tapasztalhatók, amiről Vitézy Dávid a közösségi oldalán fotókat is megosztott.

A szakértő a bejegyzésében hosszan sorolta az intézkedés negatív hatásait, majd felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy haladéktalanul vonja vissza a járatritkítási csomagot, és vizsgálja felül a BKK akcióját.

A közösségi közlekedés színvonalának leépítése ugyanis ellentétes minden várospolitikai és fenntarthatósági céllal

hangsúlyozta a közlekedési szakértő, a BKK korábbi vezérigazgatója.

 

Karácsony visszaszólt

– Úgy látszik, hogy kampány van, járatritkítás pedig nincs – reagált Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában Vitézy Dávid felszólítására, majd megismételte:

Budapesten nincsen járatritkítás. Az történik, hogy a BKK mért, szenzoros adatok alapján kapacitást szeretne bővíteni ott, ahol szűkös, és levenni, ahol többlet van. Szomorúan azt kell mondjam, hogy egy jó közlekedési szakembert vesztett Budapest, és kapott helyette egy középszerű politikust.

 

 

A BKK-vezér elismerte, hogy hibáztak

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója pénteken arról beszélt, hogy voltak tavaly novemberben és decemberben egyeztetések civil szervezetekkel a fővárosi járatok ritkításáról, ám azt elismerte, hogy hibáztak.

Erről sajnos sokkal látványosabban, hangsúlyosabban és hamarabb kellett volna kommunikálnunk, én ezért elnézést kérek

– közölte Walter Katalin, és hozzátette: „a BKK sokkal pontosabban tudja megítélni akár járatonként az utasszám alakulását, mint mondjuk tíz éve, és ezt nemcsak a döntést megelőzően tették meg, hanem fenn is tartják.”

Önmagában az az intézkedés, amit meghoztunk, az adatalapon, mindent elemezve történt, és természetesen az volt kezdetektől fogva az elképzelésünk, hogy ezt folyamatosan fogjuk monitorozni, és amennyiben szükség van beavatkozásra, akkor azt meg fogjuk tenni

– jelentette ki a vezérigazgató, aki ezzel próbálta megmagyarázni az intézkedést, amelynek célja szerinte az, hogy az „átcsoportosítások révén fejleszteni tudják más járatok vonalát”.

Borítókép: Karácsony Gergely és Walter Katalin (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.