Képben vannak a magyarok: pozitív a csok plusz fogadtatása

Az emberek nagy része hallott a csok pluszról, és a többség szerint ez nagy segítséget jelent a gyermeket tervező házaspárok otthonteremtéséhez.

2024. 01. 05. 13:11
család, home office, tanulás, távoktatás, gyerek, diák Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024. január 1-én elindult a csok plusz, amelyet pozitívan fogadtak a magyarok. Az emberek nagy része hallott a csok pluszról, és a többség szerint ez nagy segítséget jelent a gyermeket tervező házaspárok otthonteremtéséhez. Csaknem minden felnőtt magyar egyetért azzal, hogy a gyermekre vágyó családok otthonteremtését támogatnia kell az államnak – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a 18 éves és annál idősebb magyarok döntő többsége (81 százalék) hallott a csok pluszról, amelynek feltételeit is sokan ismerik, háromnegyedük tudja, hogy csak házasok vehetik igénybe, és tízből heten azt is tudják, hogy gyermekszám alapján 15, harminc- vagy ötvenmillió forint a keretösszege. Az emberek kétharmada tisztában van vele, hogy a csok pluszt fix háromszázalékos kamat mellett lehet felvenni, és a második gyermek születését követően tízmillió forintot enged el az állam a tartozásból. A házasok és az egygyermekesek a legtájékozottabbak.

A harminc év alatti fiatalok és a kisgyermekes szülők közül minden harmadik tervezi, hogy a jövőben igénybe fogja venni a csok pluszt. A felnőttkorú magyarok ötöde, a gyermeket nevelőknek pedig a negyede válaszolta azt, hogy ő vagy a családjában valaki vett már fel korábban is csokot.

Csaknem minden magyar (94 százalék) egyetért azzal, hogy a gyermekre vágyó családok otthonteremtését támogassa az állam, és magas (85 százalék) azok aránya is, akik úgy gondolják, hogy a családok saját tulajdonú ingatlanban éljenek. A megkérdezettek közel háromnegyede (73 százalék) egyetért azzal, hogy a csok plusz igénybevételéhez gyermek vállalása szükséges, és 68-68 százalék azok aránya, akik szerint a csok plusz elősegíti majd a gyermekvállalási és a házasságkötési kedv növekedését is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.