Már az ásványvizeket, a laktóz- és gluténmentes élelmiszereket is mutatja az online árfigyelő

Bővült az árfigyelő, már 78 termékkategória napi árait mutatja meg a rendszer. Bekerültek a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott termékek, továbbá a marhahús és az ásványvíz is – tájékoztatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-t.

2024. 01. 13. 10:44
null
20211201 szentes coop elelmiszerbolt vasarlas illusztracio havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombattól újabb tizenhat termékkategóriával bővült a GVH által működtetett online árfigyelő rendszer. Így már hetvennyolc termékkategóriában (ami több mint 1800 különböző élelmiszerterméket jelent) hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók. Az online árfigyelő segít abban, hogy a magyar családok pénzt és időt spóroljanak vásárláskor. A rendszer versenyélénkítő hatása pedig 2024-ben is segíti az árak csökkentését – hívta fel a figyelmet a GVH.

A GVH által működtett online árfigyelőben

hat nagy kereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában kereshetnek a fogyasztók.

A rendszer július 1-jei indulása óta, a kezdetben megfigyelt 62 termékkategória több mint nyolcvan százalékában csökkentek az átlagárak, átlagosan mintegy hat százalékkal. A KSH pénteken közölt adatai szerint 2023 decemberében 4,8 százalékra zuhant az éves alapon mért havi élelmiszer-infláció, ami 2021 szeptembere óta, tehát 27 hónapja nem volt ilyen alacsony. Az élelmiszerek éves alapon mért áremelkedése egy év alatt a tizedére zuhant, a 2022 decemberében mért 44,8 százalékhoz képest.

 

Szombattól bekerültek az árfigyelőbe a speciális étrendet követők által leggyakrabban fogyasztott laktóz-, tejfehérje- és gluténmentes termékek.

Magyarországon több mint hárommillióan élnek valamilyen élelmiszer-intoleranciával vagy élelmiszer-allergiával, nekik mostantól célzottan is segít az árfigyelő. Emellett új termékkategória az ásványvíz és a marhahús is. Így már 78 termékkategóriában, összesen 1843 különböző élelmiszertermék esetében hasonlíthatják össze a napi árakat a vásárlók.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.