Még csak január van, de már kilencmilliárdos mínuszban van a főváros

Kínos pillanatokat élt meg a főpolgármester-helyettes: bevallotta, hatalmas mínuszban van a főváros kasszája. Kiss Ambrus kénytelen volt beszélni a Lánchíd-renoválás drágulásáról is, azonban csúsztatásokkal és szembeötlő értetlenkedéssel próbálta hárítani a felelősséget.

2024. 01. 25. 19:35
KARÁCSONY Gergely; SZÁMADÓ Tamás; KISS Ambrus
Budapest, 2023. december 13. Karácsony Gergely fõpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás fõjegyzõ (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. december 13-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év eleji likviditási tervnek megfelelően mínusz kilencmilliárd forintban van jelenleg a főváros – vallotta be a Fiala János YouTube-csatornáján az általános főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus hozzátette: a fővárosnak egyedül március 15-én van adóbevétele, addig fizetési kötelezettségeik vannak csak. 

Tehát ez az év elején nem mondom, hogy normális, de sajnos ez így van.

– mondta a politikus. 

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, Kiss Ambrus a csütörtök reggeli műsorban volt vendég, amelyben a Lánchíd ügye is szóba került. A beszélgetésben Fiala János felvetette, hogy a Fidesz szerint ötmilliárddal többe kerültek a munkák, miközben kevesebb műszaki tartalommal adták át a hidat. Kiss Ambrus szerint ez csak egy érthetetlen mantrája a Fidesznek, ugyanis a Tarlós István idejében elfogadott szerződés nagyobb összeget tartalmazott, mint amit Karácsony Gergely elfogadott végül.

Válaszában van egy kis szépséghiba, amellyel valószínűleg ő maga is tisztában van: Tarlós István főpolgármestersége idején egy 35 milliárdos felújítási tervet fogadott el a főváros, amely a híd renoválásánál jóval több dolgot tartalmazott.

Megújult volna a Széchenyi téri villamosalagút és a Váralagút is. 

A szerződésben jól elkülöníthető részben szerepelt a híd felújítása, amelynek ára 21,8 milliárd forint lett volna. Ehhez képest végül Karácsony Gergely vezetése alatt csak a híd újult meg, az is 26,7 milliárd forintból.

A két összeg különbsége 4,9 milliárd forint, vagyis kerekítve ötmilliárddal nőttek a költségek a Tarlós által javasolt felújításhoz képest. Mindez régóta ismert a szélesebb nyilvánosság előtt is, ezért Kiss Ambrus csütörtöki értetlenkedése sem lehet egyéb, mint színjáték.

A Lánchíd felújítási szerződésében még valami változott: az előleg a hatvanszorosára emelkedett a Tarlós István által javasolt konstrukcióhoz képest, összegszerűen ez nagyjából ötmilliárd forintot tett ki. Az ezzel kapcsolatos kérdésre adott válaszában Kiss Ambrus ismét terelt, mondván, ilyen mélységében nem ismeri a Lánchíd renoválásáról kötött szerződést.

Azóta csak tovább dagadt a botrány

Ahogy arról már lapunk is beszámolt, a baloldali városvezetés körül egyre csak fogy a levegő. Bombaként robbant hétfőn a hír, miszerint 2020 novembere és 2022 júliusa között 

a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór, praxisától eltiltott ügyvéd cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. 

Ebből továbbutaltak 900 millió forintot Vig különféle saját számláira, a summát pedig rövid időn belül készpénzben fel is vették. Az exügyvéd nevét – aki nem mellesleg az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére – egy több száz millió forintos számlagyár tavaly év végi felszámolásakor ismerhette meg a közvélemény. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Utóbb derült ki, hogy ennek részeként, tavaly novemberben a NAV emberei több más helyszín mellett az A-Hídnál is házkutatásokat tartottak. 

Borítókép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.