Megvan Márki-Zay Péter pártjának kampányfőnöke

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének a pártjával tovább nő az EP-választáson induló ellenzéki formációk száma.

2024. 01. 17. 14:40
HZ1_4274
20220403 budapest mujegpalya ellenzeki kormany varo havran zolta Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalma Botondot, a Mahart korábbi vezérigazgatóját, a KDNP korábbi budapesti elnökét választotta a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) elnöksége országos kampányfőnöknek. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjének a pártja a Facebookon már jelezte, hogy pénteken mutatják be kampányfőnöküket, aki az MMN elmondása szerint erős kézzel fogja kormányozni a párt hajóját ezekben a viharos időkben.

Ahogy azt korábban megírtuk, Márki-Zay Péter pártja is indul a júniusi európai parlamenti választáson, a Mindenki Magyarországa Néppárt pedig február közepén tarthatja országos kongresszusát Budapesten, ahol a végleges választási program mellett az EP-listáról is határoznak.

Márki-Zay Péter pártjával tehát tovább nőtt az EP-választáson induló ellenzéki pártok száma.

Ismert, a Vona Gábor alapította Második Reformkor EP-listáját a pártelnök vezeti, aki azonban előre jelezte, elegendő támogatás esetén alelnöke, Pekárné Farkas Emese veszi át a mandátumot.

A LMP listavezetője Ungár Péter, őt Schmuck Erzsébet, Tetlák Örs, valamint Kanász-Nagy Máté követi. A Jobbik már tavaly márciusban közölte, a párt önállóan indul a jövő évi európai parlamenti választáson, saját programmal, saját elképzelésekkel, modern, jobbközép, Európa-barát, konzervatív pártként. A listavezető feltehetően Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi EP-képviselője lesz.

Míg a Párbeszéd listáját Jávor Benedek vezeti majd, a szocialisták Tüttő Kata jelenlegi főpolgármester-helyettest indítják első helyen. Őt követi Gurmai Zita, Harangozó Gábor korábbi EP-képviselő, valamint Andor László volt uniós biztos. A Momentum bízik Cseh Katalin és Donáth Anna jelenlegi EP-képviselők sikerében, így idén is ők vezetik a liberális párt listáját. A Demokratikus Koalíciónál idén Vadai Ágnes erősítheti a Dobrev Klára–Molnár Csaba tandemet.

Az ellenzéknél tehát eddig nyolc párt jelezte indulását az európai parlamenti választáson, ami feltehetően egyik indulónak sem kedvez.

 

 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.