Nőtt a szakképzés vonzereje

A tanárok munkája végre a hobbijuk is lehet – mondta lapunknak Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Mint kifejtette, a nagymértékű fizetésemelés segítségével erősödik a tanárok szakmai elhivatottsága. Erre azért is van szükség, mert a megújult szakképzési rendszerben új feladatok hárulnak rájuk a régiek mellett, és meg kell tanulniuk lépést tartani az olyan új technológiákkal, mint a minisztérium által fejlesztett digitális tankönyvek.

2024. 01. 31. 5:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hamarosan érkeznek az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt bérek a szakképzésben dolgozó tanárok számláira is – emlékeztetett Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára. A helyettes államtitkár lapunknak elmondta: 

szükség van a tanárok motivációjára és elkötelezettségére a szakképzés átalakításában, hiszen ez több munkával jár a mindennapokban: a régi feladatok mellett újakat kellett megtanulni, és ezeket folyamatosan frissíteni is kell. 

Megváltoztak az oktatási tartalmak, a módszerek, illetve a számonkérés is, hiszen elindult a számítógépen végzett projekt- és interaktív vizsgáztatás. – A rendszer sok újításával lépést tartani csak elhivatottan lehet, ezért nagyon örülök annak, hogy ki tudtuk vívni a magas béremelést – jelentette ki a helyettes államtitkár. Emlékeztetett: a mostani több mint 32,2 százalékos emelésen kívül 2020-ban már történt egy harmincszázalékos, tavaly pedig egy 15 százalékos bérnövekedés a szakképzésben, azaz 

három év alatt majdnem megduplázódott az oktatók fizetése. 

Azért is örül a bérfejlesztésnek, mert az oktatók tavaly május–júniusban elvégzett teljesítményalapú értékelésén nyugszik, és a mostani emelésnél is ezt fogják figyelembe venni. – Ezzel lehetőséget biztosítunk arra, hogy aki jobban tanít, jobban foglalkozik gyermekeinkkel, az átlagnál akár jóval magasabb bért is hazavihet – hívta fel a figyelmet.
A helyettes államtitkár kiemelte: a bér sokat számít, és nem véletlen az sem, hogy a pályakezdőknél különösen megnőtt. Őket a szakképzésben bruttó 582 ezer forinttal veszik fel, ami igen jelentős, akár negyven százalék feletti növekedés. – Ennek eredményeként több fiatal csatlakozik a rendszerünkbe oktatónak – állította.
Szerinte a béremelés mellett a szakképzés nagy vonzereje a projektoktatás is, a vállalati kapcsolatok, a digitális oktatás lehetősége, az innovatív ötletek beemelése a tanítás folyamatába. – A Covid-időszakban kialakítottuk a digitális tananyagtárat, ahová az oktatók által fejlesztett közel nyolcezer tananyag került fel. A digitális könyveket bármelyik tanár kiveheti, és oktathat ezekből az órán. A rendszernek ma már nyolcvanezer felhasználója van, a szakképzésben 24 ezren tanítanak, ami azt jelenti, hogy a saját tanáraink olyan minőségű anyagokat fejlesztenek, melyeket valószínűleg a közoktatásban máshol is használnak – mutatott rá Pölöskei Gáborné. 

A helyettes államtitkár azt tapasztalta, hogy a digitális tananyagok oktatására a tanárok motiváltak, de sok kollégának ehhez még segítségre van szüksége. A módszertani fejlesztések elsajátításához létrehozták az Innovatív Képzéstámogató Központot (IKK), ahol továbbképzéseket szerveznek. Ezeken felmérik a tanárok igényeit, az IKK pedig kifejleszt vagy keres már készen álló továbbképzési lehetőségeket. – Az oktatók egyértelműen megfogalmazták, hogy ágazatonként kérik a módszertani fejlesztések összeállítását, az IKK ennek fényében segíti a munkájukat. Eddig csak arról volt szó, hogy általánosságban a digitális tananyagokat miként lehet a tanításba építeni, ma pedig már a konkrét, ágazatokra szabott módszertanokat akarják megismerni. A KRÉTA rendszerben most 760 digitális tananyag érhető el, ezeket mindenki fel tudja használni – érzékeltette a változást a helyettes államtitkár.
Úgy fogalmazott: 

a bérfejlesztés magabiztosabbá teheti a szakképzésben tanítókat, végre a munkájuk válhat a hobbijukká, mert a tanári hivatást szívvel-lélekkel lehet igazán jól csinálni. 

– A gyerekek között lenni sokkal több egy 45 perces munkánál. A bérfejlesztés tisztes megélhetést biztosít, ennek köszönhetően az oktatóink még jobban oda tudnak figyelni a gyerekekre, a munkájukra és a környezetükre – jelentette ki Pölöskei Gáborné.
Hasonlóképpen vélekedett Bánné Gulyás Katalin, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollé­gium igazgatója is. Mint lapunknak elmondta, tanáraik nagyon jól fogadták a béremelés hírét, mindenki örül és elégedett. Szerinte különösen azért is jó ez a szakképzésben, mert náluk viszonylag sok a fiatalabb oktató, akiknek a bére most jelentősen növekedni fog. A kollégái várták már a fizetésemelést, elein­te még sokan el sem hitték, hogy ez megvalósulhat. Az igazgató bízik abban, hogy ez új lendületet ad nemcsak azoknak, akik új tanárként érkeznek a megújult szakképzési rendszerbe, hanem a régebb óta pályán lévőknek is.
Hozzátette: 

a béremelés motivál, és tanárok munkájának megbecsülését jelenti, ezért ez egy kiemelkedően fontos visszajelzés. 

A fizetésemelés azért segít szakmailag is sokat, mert egyfolytában azzal küzdenek, hogy tanárokat találjanak a különböző szakmai tárgyak tanítására. Akiknek van olyan végzettségük, hogy náluk taníthatnának, eddig magasabb bérért könnyen el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon, most viszont a megemelt bér talán nekik is vonzóbbá teszi a tanári vagy az oktatói pályát. Ez mindenképpen javítani fogja az oktatás minőségét – vonta le a következtetést az igazgató.
Kitért arra is, hogy a tanárok szakképzésbe vonzását a béremelésen kívül segítik az újonnan kifejlesztett digitális tankönyvek is. Ezeknek a használata ugyanakkor kihívást jelent az idősebb kollégáknak, az ő továbbképzésüket ezért kis csoportokban szervezett tudásmegosztással segítik. A digitális tankönyvek elérhetők több felületen is, ezeket a tanároknak értekezleteken mutatják be – tájékoztatott Bánné Gulyás Katalin.

Borítókép: A szakemberek szerint a fizetésemelés mindenképpen javítani fogja az oktatás minőségét is (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.