Rémisztő illúziókban ringatózik a baloldal

Ha a hazai baloldal sokat emlegeti a lengyel példát, azzal inkább saját magának árt – közölte lapunk megkeresésére Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Mint mondta, az ellenzéki szavazók nagy részének nem szimpatikus, hogy a baloldal egy külföldi beavatkozástól várja a diadalt. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig arról beszélt, hogy illúzió a lengyel példa felemlegetése az ellenzéki oldalról.

2024. 01. 17. 5:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hazai baloldal sem külön-külön, sem pedig összefogva nem volt képes választásokat nyerni 2006 óta, és mivel a 2022-es történelmi kudarc után sem történt valódi megújulás, így továbbra is külföldi segítséggel igyekeznek megbuktatni vagy legalábbis gyengíteni az Orbán-kormány stabilitását és társadalmi támogatottságát. Ráadásul ráfordulva az előttünk álló kampányra még inkább eluralkodott az általános tanácstalanság, aminek oka, hogy az inflációból sem tudtak érdemben profitálni – fogalmazott lapunk megkeresésére Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. 

Mint mondta, a hazai baloldal valójában külső anyagi és szellemi segítséggel, ha úgy tetszik, akkor külföldön akarja megnyerni a magyar politikai versenyt. 

– Ezt a példát látják Lengyelország esetében, ahol a Brüsszel-párti, az európai progresszív baloldalnak megfelelni akaró, tarka ideológiájú Tusk által vezetett széles ellenzéki összefogás végül többségbe került a szejmben 

– tette hozzá a szakértő.

Megjegyezte, hogy a lengyel választások kimenetelét – a kormánypártok által elkövetett hibák mellett – a progresszív értékrendű Soros-hálózat, a brüsszeli bürokraták és a globalista politikai erők nagyban befolyásolták. – Nálunk azonban nagyon erős a társadalom immunrendszere. Szabadságszerető nemzet vagyunk, és a többség pontosan látja, hogy nem az autokrácia és a demokrácia közötti törésvonal húzódik meg a bal- és a jobboldal között, hanem a globalista–szuverenista szembenállás a meghatározó – húzta alá Nagy Ervin.

Szerinte ameddig ez így marad, és a külföldről finanszírozott NGO-k nem tudnak politikai instabilitást okozni, addig a megújulásra, illetve a koherens, a magyar érdekeket szem előtt tartó ellenzéki program megfogalmazására képtelen baloldalnak nincs esélye lemásolni a lengyel példát. 

Felhívta a figyelmet azokra a kutatásokra is, amelyek azt bizonyítják: a hazai ellenzéki szavazók nagy részének sem szimpatikus, hogy a baloldal egy külföldi beavatkozástól várja a diadalt.

– A lengyel példa nemcsak a baloldali szavazóknak, hanem a Fidesz-szimpatizánsoknak és a bizonytalanoknak is komoly tanulsággal szolgál. A többséget megrémiszti, hogy a Tusk vezette színes koalíció mekkora felfordulást okoz, hogy milyen gátlástalanul lép át a demokratikus normákon, és hogy valóban megsérti a jogállamiságot. Kétségünk ne legyen afelől, hogy a hazai baloldal ugyanígy viselkedne, elég csak belehallgatni Gyurcsány Ferenc heti rendszerességű fenyegetőzéseibe, amelyekhez az LMP-n kívül minden egykori, az összefogásban részt vevő ellenzéki párt igyekszik felzárkózni – jegyezte meg az elemző. Hozzátette: ha a hazai baloldal sokat emlegeti a lengyel példát, azzal inkább saját magának árt.

– Illúzió a lengyel példa felemlegetése az ellenzéki oldalról 

– erről már Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt lapunknak. Mint mondta, a lengyel ellenzék együtt tudott működni, és ehhez nem kellett felszámolniuk egymást. A balliberális elemző nem látja különösebben értelmét a párhuzamnak, mivel annyira más a lengyel politikai helyzet, mint a magyar. Szerinte nem valóságos forgatókönyv azzal az illúzióval kecsegtetni az ellenzéki szavazókat, hogy Magyarországon is ugyanezt az utat lehet járni. Ahogy arról beszámoltunk, a múlt héten a momentumos Tompos Márton arról értekezett, hogy ugyanez lesz várható Magyarországon is egy esetleges kormányváltás után, mint ami most Lengyelországban történik. Erre reagálva Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója leszögezte:

Nem hagyhatjuk, hogy a Gyurcsány-világ visszajöjjön!

 

Borítókép: Fekete-Győr András egy korábbi ellenzéki tüntetésen (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.