Egy telefon mentette meg a taxis és utasa életét + képek

Ezzel a módszerrel mindenki segíthet elkerülni egy katasztrófát.

Forrás: Kisalföld2024. 02. 14. 14:32
vasúti átjáró, veszély esetén értesítendő tábla Forrás: GYESEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy taxisofőr és utasa is az életét köszönheti a GYSEV Vészhelyzet esetén értesítendő táblájának, illetve egy szemtanú lélekjelenlétének – hívta fel a figyelmet a Kisalföld.

Tavaly egy decemberi estén egy soproni taxisofőr utasszállítás közben rossz helyen kanyarodott be, és ezért ráhajtott a Sopron–Baumgarten közötti vasúti pályára. Hetven méteren keresztül ment a síneken, amíg el nem akadt az autó. Az esetet észrevette egy közeli éjjel-nappali bolt eladója, aki felhívta a vasúti átjáróban található, Vészhelyzet esetén értesítendő táblán feltüntetett telefonszámot.

Forrás: Facebook/GYSEV

Épp cigarettázni indultam ki a boltból, amikor láttam, hogy a taxi a sínekre hajt. Villámgyorsan átfutott az agyamon, hogy ebből hatalmas katasztrófa lehet, ha jön egy vonat. Bezártam az üzletet, a vasúti átjáróhoz siettem, és felhívtam a táblán látható telefonszámot. Sikerült beszélni a GYSEV munkatársával, aki rögtön intézkedett. Nem először hívtam a telefonszámot, máskor is előfordult, hogy tárcsáztam, ha valamilyen üzemzavart tapasztaltam

– mondta el Derdák Tibor, a bolt dolgozója a Kisalföldnek.

A telefonhívást követően a vasúttársaság forgalomirányítója azonnal leállította a forgalmat Sopron és Baumgarten között. A taxisofőr és utasa ennek köszönhetően sérülés nélkül szállhatott ki a kocsiból, amit végül a katasztrófavédelem szakemberei mentették ki a sínek fogásából – tájékoztatott a portál.

Forrás: Facebook/GYSEV

Az eltévedt gépjárműben tartózkodó két személy közvetlen életveszélyben volt, mivel a sötétben a vágányon lévő akadályt nehezebb észlelni a mozdonyvezetőknek

– mondta a Kisalföldnek Dávid Béla, a GYSEV Zrt. biztonsági vezetője. Hozzátette: a vonatok érzékelésére alkalmas áramkört az autó gumikereke nem működtette, így a vágányon észrevétlenül maradva az ütközés elkerülése csak a szerencse kérdése lett volna. 

A taxis nem mindennapi cselekedetével nemcsak a saját és utasa, hanem a vonaton tartózkodók testi épségét is veszélyeztette volna

– hangsúlyozta a biztonsági szakember

A vasúttársaság tavaly jelentette be, hogy vonalhálózata valamennyi vasúti átjárójában elhelyezte a kis zöld táblákat, amelyek egy telefonszámot és az átjáró pontos behatárolására szolgáló jelzést is tartalmazzák. Így telefonon azonnal és közvetlenül elérhető a forgalomirányító, aki szükség esetén meg tudja állítani a vasúti forgalmat – emlékeztetett a portál.

A GYSEV Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a vasúttársaság vonalhálózatának egyes helyszínein található figyelmeztető táblák különböző telefonszámokat tartalmaznak, attól függően, hogy melyik központból irányítják az adott szakaszt.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/GYSEV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.