Fogva tartott társuk és az antifasiszták ellehetetlenítése miatt aggódtak a szélsőbalos tüntetők + galéria

A demonstráció többségében külföldről importált résztvevői a beszédeiket takarásban mondták el, helyenként tört magyarsággal.

2024. 02. 10. 19:54
IMG_7146
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány tucat, többségében külföldi szélsőbaloldali tüntető jelent meg ma délután a Széll Kálmán téren, hogy tiltakozzon a Kitörés túra ellen – jelentette a helyszínről a Magyar Nemzet tudósítója. 

A téren több rendőr és sajtómunkatárs volt jelen, mint szélsőbaloldali demonstráló, akiknek többsége a gyűlés elején maszkkal és sálakkal takarta el az arcát. 

A rendőrök nagy létszámban voltak jelen a rendezvény környékén is, lapunk munkatársa még az 56A villamos Nyúl utcai megállójánál is látott posztoló rendőröket, de a Várban szintén végig biztosították a megmozdulás helyszínét, elválasztva a Kitörés túrára érkezett résztvevőket a szélsőbaloldali demonstrálóktól. A rendezvényen feltűnt Vajnai Attila, a Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke.

Délután három óra körül zászlókkal eltakarva kezdett angol nyelvű beszédébe egy szónok a Széll Kálmán téren, attól félve, hogy ha meglátják az arcát, akkor később hajtóvadászat fog indulni ellene. Az előre megírt szöveget felolvasó nő fasiszta veszélyt vizionált, illetve a tavalyi szélsőbaloldali terrorcselekmény előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottja melletti szolidaritását fejezte ki. 

Angol beszéde után magyarul is felolvasta szövegét, kezdve azzal, hogy a résztvevőket „kedves elvtársaknak” szólította, majd később komikusnak hatott, amikor erősen akcentusos magyar kiejtéssel a „fasiszta” szó helyett „faszistát” mondott, 

hasonlóan a Megáll az idő című magyar filmklasszikus gimnáziumi igazgatójához. Fotós munkatársunknak egy külföldi tüntető nem engedte meg, hogy közel menjen és fotót készítsen a közterületen beszélő szónokról.

Ezután a rendőrök bemondatták a szervezőkkel, hogy tilos az arcukat eltakaró maszk viselése, ami eleinte nem hatotta meg a szélsőbaloldaliakat, majd civil ruhás rendőrök mentek oda egyenként a demonstrálókhoz levetetni a maszkot. Ennek végül kénytelenek voltak engedelmeskedni, bár néhányan továbbra is sálat használva igyekeztek titkolni kilétüket a közterületen zajló rendezvényen. 

Nem sokkal ezután megindultak a Széna tér felé, és az Ostrom utcán át a Várba gyalogoltak, ahol a Hess András térig mehettek. Egy ott tartott rövid beszéd után megfordultak és visszavonultak a Széll Kálmán térre, ahol ismét zászlókkal eltakarva szónokolt az egyikük, aki 

azért korholta az Orbán-kormányt, mert ellehetetlenítik az antifasisztákat Magyarországon. 

A beszéd után a tüntetés véget ért, a szélsőbaloldaliak kisebb csoportokban távoztak, többségük a metró felé vette az irányt. Atrocitást helyszíni tudósítónk nem látott a rendezvényen.

Borítókép: Kilétüket rejtegetni próbáló szélsőbaloldali tüntetők vonulnak a Széll Kálmán téren 2024. február 10-én (Fotó: Csudai Sándor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.