„Halottkultuszból elevenkultuszt teremtettünk” – véget ért a Doni hősök emléktúra + videó

Az egyre több emlékező, katonai hagyományőrző mára az ország településeinek harmadába jut el.

Forrás: honvedelem.hu2024. 02. 18. 14:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legnagyobb sikernek azt tartom, hogy sikerült átformálni az emlékezés gyakorlatát. Halottkultuszból elevenkultuszt teremtettünk. Ma azt látják a gyerekek, hogy nemcsak meghaltak, hanem haza is jöttek hőseink a háborúból – mondta a Magyar Tüzér Egyesület elnöke, számolt be a Honvédelem.hu a Doni hősök emléktúra záróünnepségéről.

Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy beszámolója szerint az emlékezők mára az ország településeinek harmadába jutottak el, a létszámuk pedig alaposan felduzzadt. Idén nagyjából nyolcszáz kilométeres távot teljesítve huszonöt állomáson fordultak meg, külön hangsúlyt fektetve leszakadt térségek apró helységeire. 

Az egyik legfontosabbnak viszont a románok szerepét érzem: a II. világháborúban ellentétes oldalra kerültünk, most azonban együtt emlékezünk

 – fogalmazott Jásdi, aki immár a kormányrúd továbbadására és a hagyomány átörökítésére készül. Az idei, január 12. óta zajló túra egyértelműen bizonyítja, hogy a kezdeményezés kinőtte magát: 1500 résztvevőt regisztráltak, akik közül szép számmal jelentek meg az utolsó állomáson is.

Néhány évvel ezelőtt rájöttünk, hogy rossz az emlékezetkultúránk. Halottkultuszban élünk, mindig csak a hősi halottakra emlékezünk. Az emlékműveink is rosszak, hiszen szintén csak a halottak szerepelnek rajta

– fejtette ki Jázsdi. Hozzátette: mára kezdik megfogadni az üzenetünket, és egyre több emlékműre kerül fel kiegészítő tábla a hazatért hősökről. Ez a fiatalok szempontjából is fontos, hogy lássák, még egy vesztes háborúból is hazatért a személyi állomány kétharmada – tette hozzá.

A HM Katolikus Tábori Püspökség vezető tábori lelkésze emlékeztetett: az emlékművek figyelmeztessenek arra, hogy a háborúban nem veszett minden oda. Takáts Tamás ezredes úgy véli, az emlékezés nem csupán visszagondolás, hanem a jövő élhetővé válása és tétele. Akik itt vannak, ne csak nézzenek, hanem világítsanak is az ő szellemükben – hangsúlyozta a vezető lelkész.

Borítókép: Jelenet a Doni hősök emléktúráról (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.