Karácsony ütős érvet hozott fel újraválasztása mellett, így lenne esélye utcát elnevezni Navalnijról

Az orosz ellenzéki politikus a múlt héten halt meg, Karácsony Gergely a következő ciklusban közterületet nevezne el róla.

2024. 02. 20. 14:15
null
2024.02.19. Karácsony Gergely gyertyát gyújt Alekszej Anatoljevics Navalnij emlékére. fotó: Ruzsa Rania/Főváros Fotó: Ruzsa Rania; RUZSA RANIA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Legyen Alekszej Navalnijról közterület elnevezve Budapesten” – írta karácsony Gergely a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy mélységesen egyetért az erről szóló civil kezdeményezéssel.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin egykori kihívója múlt hét pénteken, február 16-án lett rosszul egy börtöntelepen, ahol több mint harmincéves börtönbüntetését töltötte. A kiérkező mentőknek hosszas újraélesztési kísérletek után sem sikerült megmenteni az életét. A Russia Today orosz televíziócsatorna közölte, hogy a halál oka vérrögképződés volt. Ezen információk hitelességét azonban nagyon nehéz ellenőrizni, sokak szerint Putyin ölette meg a politikust.

Budapest főpolgármestere szerint :

ha valaki méltó arra, hogy Budapesten közterület viselje a nevét, ő bizonyosan az.

Karácsony Gergely azonban felhívja a figyelmet a betartandó jogi keretekre. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy személyről csak a halála után öt évvel lehet közterületet elnevezni.

A főpolgármester az idén júniusban esedékes önkormányzati választási kampányának egyik pontjáról is lerántott a leplet: 

arra is felhatalmazást kérek a budapestiektől júniusban, hogy lehessen Navalnij utca, vagy tér a fővárosban.

– írta közösségi oldalán.

A Varsó, Pozsony, Prága és Budapest által elindított, már több mint harminc nagyvárost magában foglaló Szabad Városok Szövetségének Karácsony Gergely pedig azt javasolta, alapítsanak közösen egy díjat Alekszej Navalnij nevével, emlékére – közölte a főpolgármester.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Főváros/Ruzsa Rania)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.