Magas a pollenterhelés az országban, de a napokban jöhet a fordulat

A gombák spóraszáma viszont szerencsére alacsony.

Forrás: MTI2024. 02. 14. 11:18
null
Debrecen, 2022. augusztus 26. Parlagfû a Hajdúhát és a Nyírség közelében fekvõ település határában. A legelterjedettebb gyomnövény, a parlagfû (Ambrosia artemislifolia) virágzása hazánkban többnyire július 10. után kezdõdik, tömegessé pedig augusztus és szeptember hónapban válik, ami pollenjével ezreknek okoz nyálkahártya-, orr-, szem- és gégeirritációt. Az Észak-Amerikából behurcolt növény Magyarországon elõször az 1920-as években jelent meg Somogy megyében. Irtása jogszabályilag kötelezõ, a földhasználók kötelesek az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfû virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követõen ezt az állapotot a vegetációs idõszak végégig folyamatosan fenntartani. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pollenterhelés országosan magas, de a napokban az eső, illetve az éjszakai fagy átmenetileg kis mértékben csökkentheti olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján megjelent pollenjelentésben.

A jelentésből kiderült, az éger, a ciprus- és tiszafafélék, illetve már a kőris pollenkoncentrációja is országosan a közepes-magas tartományban alakul, a mogyoróé jellemzően közepes. A nyár, a szil és a juhar virágpora jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Az NNGYK azt ajánlja, hogy a tavaszi fák pollenjére allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére, erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Borítókép: Illusztráció (Fotó Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.