Magyarország nem ért egyet a brüsszeli migrációs paktummal + videó

Magyarország nem ért egyet az európai uniós migrációs paktummal, amely olyan lépéseket tartalmaz, amelyeket 2015 óta mindig is negatívan ítéltünk meg – közölte Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a döntést azért fogadták el ilyen gyorsan, mivel megszűnt az uniós polgárok körében a befogadóbarát hangulat. A jelenlegi migrációs nyomásról pedig elmondta, hogy erősödésére lehet számítani.

2024. 02. 07. 11:35
BAKONDI György
Budapest, 2024. január 10. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója az illegális bevándorlás aktualitásairól tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. január 10-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paktum visszahozza a kvótákat, azaz egy brüsszeli központból döntenék el, hogy melyik tagállamnak mennyi illegálisan érkező migránst kellene befogadnia – hívta fel a figyelmet Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán a TV2 Mokka című műsorában az uniós migrációs paktummal kapcsolatban. Hozzátette: Magyarországnak táborokat kellene létrehoznia, ahol el kellene helyezni illegális bevándorlókat, itt kellene őket ellátni és elbírálni a menedékkérelmüket. Továbbá elutasítás esetén a kérelmezőket ki is kellene utaztatni oda, ahonnan jöttek.

– Ha nem akarnánk befogadni az érkezőket, akkor kiváltásként kilencmillió forintot kellene fizetni minden egyes be nem fogadott illegális migráns után – mondta a belbiztonsági főtanácsadó. – A baloldali liberális médiában és a pártoktól nagyon sokszor lehetett hallani, hogy nincs szó kvótákról, az egy kitaláció, de most már le is van írva – tette hozzá.

Válsághelyzetben a meghatározott kvóta fölött is további létszámot írhat elő az Európai Unió, és ebben az esetben a pénzért kiváltás sem lenne lehetséges. Ez a szuverenitás súlyos sérelme: nem a magyar hatóság, nem magyar jogszabály döntené el, hogy kikkel élnek együtt a magyarok, hanem az Európai Unió központja – világított rá Bakondi György.

Kitért arra is, hogy a kilenc jogszabálytervezetet tartalmazó paktumot az unió illetékes szervei – az unió saját eljárási szabályait is semmibe véve – rendkívüli gyorsasággal fogadták el. Továbbá a tervezetről egyhangúság helyett minősített többséggel döntöttek. – Zajlik a jogszabályok szövegezése, 

a paktum előreláthatólag március–április körül lép majd hatályba

– ismertette a belbiztonsági főtanácsadó.

Bakondi György azt mondta, a sürgős elfogadásnak az oka az, hogy az illegális migráció negatív hatásai – terrorcselekmények, erőszakos bűncselekmények – miatt megszűnt az uniós polgárokat 2015-ben jellemző befogadóbarát hangulat. Azért sietnek, hogy a szabályokat még a jelenlegi összetételű parlament fogadja el, és azt lehessen mondani a választási kampányban, hogy mi szigorítottunk – értékelte.

A paktum behoz olyan lépéseket, amelyek 2015 óta mindig is negatív megítélésűek voltak, szeretné, ha szétosztanák a problémát, hogy abban minden állam részt vegyen, ha akar, ha nem. A határőrizetben pedig a jogkört, ami jelenleg a szuverén nemzetállamoknál van, ezt igyekszik összpontosítani Brüsszelben

– fogalmazott Bakondi György.

A spanyol migrációs útvonal esetében igen jelentős növekedés tapasztalható, az olasznál is nagy számban érkeznek illegális migránsok, valamint a balkáni útvonal is aktív – mondta el a jelenlegi migrációs helyzetről.

A magyar határőrizetnek és a szerb rendőri erőfeszítéseknek van egy terelő hatása. Mindezzel együtt a keddi adatok szerint több mint 230 határsértőt fogtak el az idén – közölte Bakondi György, hozzátette: elég nagy nyomás van Ausztrián is Szlovénia felől.

A prognózisok növekedéssel számolnak

– hangsúlyozta.

Az Ukrajna és Magyarország között létrejött határsávra vonatkozó kérdésre válaszolva Bakondi György elmondta, ez egy olyan terület, ahova külön engedély kell a belépéshez, még az ott élőknek és dolgozóknak is. Hozzátette: ez a megoldás súlyosan érinti a határ térségében élő magyar nemzetiségűeket, de igyekeznek mindent megtenni, hogy segítsék az ottani magyarokat.

Borítókép: Bakondi György (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.