Megkárosította a csepelieket a kerület vezetése

A városvezetés hibáinak köszönhetően egy évet csúszott a beruházás befejezése, az önkormányzatnak pedig több mint százharminc millió forintos többletkiadása keletkezett.

2024. 02. 28. 10:21
Borítókép: A XXI. kerület vezetője úgy látja, a főpolgármesternek kétfajta Budapest létezik (Fotó: Kurucz Árpád)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bírósági ítélet következtében 195 milliót kell fizetnie a csepeli önkormányzatnak egy olyan cégnek, amely a csepeli strand felújításában vett részt. A bíróság elsőfokú ítélete után Borbély Lénárd egy zárt testületi ülésen, amelyen a kormánypárti képviselők jelen sem voltak, próbálta meg elfogadtatni a testülettel a csaknem 200 millió forint kifizetéséről szóló napirendi pontot. 

A csepeli strand kálváriája még 2019 elején kezdődött meg. A beruházás a strand területén lévő öltöző és vizesblokk épületek tervezését, engedélyeztetését és kivitelezését foglalta magába. Az önkormányzati tulajdonú Csepeli Városgazda Zrt. a munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás nyerteseként 2018 decemberében az Intech Kft-vel kötött megállapodást, hogy bontsa le a strand elavult öltözőit, majd tervezze és építse fel az újat. A tervekben új fogadóépület, jegypénztár, irodák és mosdók is szerepeltek, a strandot az építkezés miatt 2019 áprilisban bezárták.

A kivitelezési munkák kezdetekor tíz százalékos előlegre tarthatott igényt az Intech, amely már a munkálatok elején csúszásba került a kitűzött és elfogadott ütemtervhez képest, amivel minden egyes kooperációs megbeszélésen szembesítve volt. Negyvenszázalékos készültségi fok esetén lett volna jogosult az Intech az első részszámla benyújtására, amit csak megközelítenie sikerült május végéig.

 Június elején polgármesteri utasításra a Csepeli Városgazda Zrt. azonnali hatállyal felmondta a szerződést, azzal az indokkal, hogy a szerződéses teljesítésre még hátralévő két hét úgy sem elegendő a hátralévő munkálatok befejezésére. 

Ezt követően a kivitelést végzővállalat pert kezdeményezett Csepeli Városgazda Zrt. ellen, és követelte az elvégzett munkájának ellenértékét, az elmaradt hasznát és a neki járó késedelmi kamatot is. A Székesfehérvári Törvényszék 2023. júniusi elsőfokú ítéletében összesen 222 millió forint kártérítést ítélt meg a vállalkozónak.

Az üggyel kapcsolatban a Magyar nemzet megkereste a helyi Fidesz szóvivőjét, Dobronyi Szilvesztert, aki elmondta, 

a csepeli strand kérdéskörében mindenki tisztán láthatja, hogy ez egy elhamarkodott, elhibázott döntés volt, melynek következtében a kerületnek súlyos 130 milliós többletkiadása keletkezett, amit természetesen a csepeliek pénzéből kellett megfizetni

Dobronyi hozzátette, miután Csepel polgármesterének utasítására a Csepeli Városgazda Zrt. felbontotta a szerződést a kivitelezést folytató vállalkozóval, a közterület-felügyelet munkatársai pedig állításuk szerint polgármesteri utasításra lezárták a munkaterületet és fizikailag megakadályozták azt, hogy az építési munkákat folytató vállalkozó és annak szakemberei bejussanak a strand területére, így a vállalkozónak nem maradt más választása, mint jogi útra terelni a kialakult helyzetet. 

Az, hogy Borbély Lénárd kiszorította a vállalkozót a strandról, egyéves csúszást és 130 milliós pénzbírságot vont maga után, miután a vállalkozó pert nyert a csepeli városgazdával szemben. Mindez természetesen nem történt volna meg, ha Borbély Lénárd megvárja a határidő lejártát, hiszen a határidőn túl ködbérterhesen lehetett volna folytatni a munkálatokat, akár 20 százalékkal olcsóbban is

– emelte ki a szóvivő, majd megjegyezte, nem szabad hagyni, hogy hasonló ballépésekkel további százmilliós károkat okozzon a kerületnek Borbély Lénárd és csapata.

Borítókép: A XXI. kerület vezetője úgy látja, a főpolgármesternek kétfajta Budapest létezik (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.