Bevált az online oktatás a nyelviskolákban

A nyelviskolák felkészültségi szintje magas, amit a zökkenőmentes online oktatásra átállás is bizonyított a koronavírus idején – mondta lapunknak Biró Pál Győző, idén az Év tanára életműdíjjal kitüntetett egykori nyelviskola-vezető. Az igazgató kifejtette, hogy a kiépült infrastruktúra és a felhalmozott tudás miatt érdemes nyelviskolába járni, valamint beszélt azokról a kihívásokról, amelyekkel ezeknek az intézményeknek szembe kellett és most is szembe kell nézniük.

2024. 02. 10. 7:40
az év tanára díjátadó
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon meglepődtem és nagyon megtisztelő, hogy kitüntettek, mert el sem tudtam képzelni, hogy erre is odafigyelnek – mondta a Magyar Nemzetnek Biró Pál Győző, az 1949 óta működő Élő Nyelvek Szemináriuma nyelviskola egykori vezetője. Az idén az Év tanára életműdíjjal kitüntetett angoltanár optimista, annak ellenére is, hogy nagyon sok krízist élt meg a nyelviskolai piac, és most is vannak kihívások.
– Szükségszerű, hogy a diákok megéljék a megméretést, ezért kellenek a nyelvvizsgák, amelyek megmutatják az igényes nyelvtudás szintjét. Új ösztönzőket kell kitalálni a diákoknak, mert a középiskolákban csak mintát kapnak nyelvtanulásból, ám a piacon többnyire az derül ki, hogy ez nem elég – vélekedett.
Szerinte a nyelviskolai piac az országnak nagy értéket jelent. Kiemelte: 

a nyelviskolák előnye, hogy gyorsan tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez, legutóbb a Covid okozta kihívásokkal birkóztak meg sikeresen. 

A világjárvány indulásakor online oktatásra álltak át állami segítség nélkül, tanfolyamok tízezrei kerültek az internetes térbe, és ez azóta is jól bevált. Biró Pál Győző az online oktatás előnyei közé sorolta azt, hogy abba olyan vidéki vagy külföldi helyeken élő diákok és tanárok is be tudtak kapcsolódni, akik lakóhelyük miatt eddig nem tudták igénybe venni a nyelviskolai szolgáltatásokat. – A nyelviskolák azok a tudásközpontok, ahol kiépült az infrastruktúra, és erre ugyanúgy vigyázni kell, mint a közoktatásra, mert ez a szegmens felelős a közoktatási évek után a nyelvi igények kielégítéséért – hívta fel a figyelmet az életműdíjas tanár.

A nyelviskolai tanulás előnyeit a magánoktatással összehasonlítva kifejtette: a magántanár egy szobában ül és tanít, valószínűleg nem engedheti meg magának azt az infrastruktúrát, amit a nyelviskolák. – Az intézményeknél van olyan know-how, amivel a cégeknél fel tudják mérni a képezni kívánt dolgozók utóbbi időben csökkenni látszó nyelvi tudását, és meg tudnak szervezni nagyszámú tanfolyamot. 

Nyelviskolákra állandóan szükség lesz, mert még mindig nagyon sokan nem vagy nem jól beszélnek nyelveket 

– jelentette ki a díjazott igazgató.
Felidézte, hogy a nyugati nyelveket sokan csak titokban tanulták az ötvenes években, így rengeteg Kovács és Szabó nevű hallgató iratkozott be hozzájuk, akiket feltehetően a valóságban nem így hívtak. Visszaemlékezett arra is, hogy a nyolcvanas években sok tanár még magnót és videólejátszót sem tudott kezelni a hallás utáni feladatok gyakorlásához. Ezenkívül meg kellett tanítani a tanárokat arra, hogyan tanítsanak, így nagyon sok oktató az ő nyelviskolájukban sajátította el a szakma csínját-bínját. 

1971 óta az angol nyelv a legnépszerűbb az iskolában, a német vezető helyét vette át. 

– Az Élő Nyelvek Szemináriumában több generáció nőtt fel, hiszen a 2000-es évek első felében iratkozott be hozzánk az ötszázezredik diákunk. Én magam is ott tanultam az angolt, édesapám volt az alapító igazgató – mondta az életműdíjas igazgató. 2019 óta a lánya, Biró Alexandra, a harmadik generáció vezeti az iskolát.
Biró Pál Győző hozzátette, jó néhány történetet elmesélt A másik oldal című könyvében ebből a korszakból. Megírt, átszerkesztett egy tankönyvre való jegyzetsorozatot is, amelyet később tankönyvcsaláddá fejlesztett. Nagy küzdelem volt a hanganyagok beszerzése, amit úgy oldottak meg, hogy a közeli egyetemi színpadról az iskolába csábítottak angolokat, akik felmondták a szövegeket és tanítottak is, de még videót is tudtak készíteni Londonban. Az Élő Nyelvek Szemináriuma idén 75 éves, ezt tanáraikkal együtt szeretnék megünnepelni – árulta el.

Borítókép: Az idei Év tanára életműdíjas Biró Pál Győző szerint továbbra is kevesen beszélnek idegen nyelveket (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.