Több mint száz tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát

Plasztikkajak, cserebere pont, nyomkövetés, takarítás: már eddig is rengeteget tettek az önkéntesek a Tiszáért.

Forrás: HEOL2024. 02. 01. 20:42
null
Szeged, 2021. február 14. A Huszár Mátyás tiszai rakpart, magas vízállásnál. Háttérben a Belvárosi híd, amley Újszegedet köti össze a Tisza túlpartján fekvõ városrészekkel. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedülálló innovációk sora, Plasztikkajak, Ivóvíz Cserebere Pont, GPS-szel ellátott hulladék nyomkövető palack, az első tiszai Folyómentő Központ, és több mint 100 tonna hulladék összegyűjtése az eddigi eredménye a PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Coca-Cola Magyarország közös programjának, a 2019-ben indult Hulladékmentes Tiszának, amely a The Coca-Cola Foundation, a cég globális alapítványának támogatásával valósul meg – írta a Heves vármegyei hírportál.

Habár a Tisza teljes hulladékmentesítéséhez több időre lesz szükség, a magyarországi és a kárpátaljai szakaszon is jelentős eredményeket ért el a négy éve futó projekt. Legfőbb eredményei olyan innovációk, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy megelőzze a hulladék folyókba kerülését, többet tudjon meg a hulladék folyókon megtett útjáról, illetve arról, hogy miként lehet a folyami hulladéknak új életet és értéket adni.

A PET Kupa a megelőzésen, az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyagszennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, mekkora távolságot képesek megtenni adott idő alatt, hol, miért és mennyi ideig akadnak el? Két éven át változatos technológiák alkalmazásával folyt a palackjelölés. 

 A PET-palackban elhelyezett eszköz GPS műholdas összeköttetéssel működik: minden 15. percben bekapcsolja a GPS-t és méri a földrajzi koordinátákat. Amennyiben 200 méternél nagyobb az elmozdulás, akkor a palack új helye a követőrendszer térképén is megjelenik. A legjelentősebb fejlesztés az eszköz energia menedzsmentjében rejlik, amely biztosítja a váratlan helyzetek energiatakarékos kezelését.

A Petkupa.hu szerint 2022 januárjában az egyik GPS-szel ellátott speciális palack egy hét alatt körülbelül 300 kilométer megtétele után végül a Kiskörei Vízlépcsőnél torpant meg. Világviszonylatban is jelentős eredmény, hogy ilyen hosszú távon sikerült nyomon követni a folyón mozgó műanyag szennyezés mozgását. Az, hogy a palack nem jutott át, igazolja, hogy a Kiskörei Vízlépcső valódi védvonalként óvja a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. Az áradások alkalmával akár 600 köbméter feletti, körülbelül 6000 tonnányi hulladékot is képes feltartóztatni.

A vízügy közreműködésének köszönhetően pedig a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában kiépült a PET Kupa első Folyómentő Központja, egy olyan közösségi tér és munkavégzésre alkalmas terület, ahol a hulladékkezelő és -válogató infrastruktúrának hála, rendszeressé válhatott a hulladék gondos szétválogatása, és újrahasznosításra való előkészítése. 

Borítókép: A Huszár Mátyás tiszai rakpart, magas vízállásnál. Háttérben a Belvárosi híd, amley Újszegedet köti össze a Tisza túlpartján fekvõ városrészekkel. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.