Európára leselkedő veszélyre figyelmeztetnek a professzorok

A szuverén államok szövetsége mellett foglaltak állást.

2024. 03. 19. 14:20
Borítókép: az Európai Parlament képviselőinek egyik szavazása a strasbourgi ülésteremben (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió alapító atyái szuverén államok szövetségében látták Európa jövőjét, és

ha nem térünk vissza az alapító atyák által kijelölt útra, akkor más földrészek, nagyhatalmak befolyási övezetévé válunk gazdasági, politikai és kulturális vonatkozásban egyaránt

– hívta fel a figyelmet a Professzorok Batthyány Köre. A társaság emlékeztetett: az EU az ezredforduló első évtizedéig sikeresen biztosította kontinensünk békéjét, elősegítette annak gazdasági fellendülését, megerősítette világpolitikai és világgazdasági szerepét.

Az elmúlt bő évtizedben azonban a felerősödő globális folyamatokra, úgymint a migrációra, a klímaválságra, a pandémiára és a katonai konfliktusokra adott elégtelen válaszai és vitatható döntései Európát egyre súlytalanabbá és kiszolgáltatottabbá tették – írták. Mint hangsúlyozták,

ma az EU fegyverkezik, a kontinensünk keleti részén dúló háborút támogatja, miközben nem védi meg határait az illegális, tömeges migrációtól.

Olyan gazdasági-pénzügyi-energetikai intézkedéseket hoz, amelyek veszélyeztetik Európa iparát, mezőgazdaságát és visszaszorítják a világpiaci versenyben – fogalmaztak.

A Professzorok Batthyány Köre leszögezte, Európának vállalnia kell történelmét, nemzetállamainak és kultúrájának keresztény gyökereit.

Meggyőződésünk, hogy egyetemleges a felelősségünk Európa sorsáért. Tegyünk az iskolákban, a családban és a tágabb közösségeinkben azért, hogy Európa lelke, szellemisége, kultúrája ne vesszen el

– emelték ki, hozzátéve, kérik és elvárják, hogy a politikusok hozzanak felelős döntéseket saját nemzetükért és Európáért.

Borítókép: Az Európai Parlament képviselőinek egyik szavazása a strasbourgi ülésteremben (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.