Mit mutat a Kétfarkú Kutya Párt válsága?

A Kétfarkú Kutya Párt elmúlt napokban lejátszódott kálváriája után lapunk megkérdezte Horn Gábort, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökét és Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet vezetőjét, hogy mire számíthat most a párt.

2024. 03. 16. 14:42
 a Magyar Kétfarkú Kutya Párt +Tanítanék Mozgalom a lezárt Szabadság hídon ünnepel
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kétfarkú Kutya Párt az elmúlt napokban egy belső konfliktus után irányba állította magát, és eldöntötték, merre fognak tovább haladni. A párt társelnökei, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna múlt hét vasárnap jelentették be, hogy lemondanak pozícióikról. Egy taggyűlés után azonban bejelentették, hogy mégis marad a két társelnök.

– A mostani belső konfliktus lényege az volt, hogy megmarad-e protestpártnak, amely a baloldali ellenzéknek is ellenzéke, vagy átalakul balliberális párttá, amely potenciális koalíciós partnere a többinek, Gyurcsánytól Karácsony Gergelyig – magyarázta lapunk megkeresésére Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette: az, hogy Kovács Gergely mégis részt vesz a XII. kerületi előválasztásban, az az utóbbi út első állomása.

A párt virtuális támogatottsága azzal a néhány százalékponttal csökkenhet, akik valóban kritikusak és elutasítóak voltak a létező baloldallal szemben – vélekedett. 

– A fő kérdés az lesz, hogy a párt meg tudja-e őrizni a lázadó, baloldalkritikus imázsát a stratégiaváltás után is

– hangsúlyozta a Nézőpont Intézet vezetője. Hozzátette: emlékezetes, hogy az SZDSZ az 1990-es évek elején még sokak szemében antikommunistának számított, holott rég a posztkommunistákkal való koalícióra készült.

Horn Gábor szerint a lemondás és a gyors korrekció nem ártott sokat a Kutyapártnak, inkább egy kicsit komolyabban vehető párt képét mutatják azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy rájuk szavaznak majd.

Szinte megoldhatatlan feladat az ellenzékből kiábrándult szavazóknak alternatívát nyújtani, úgy, hogy közben ne ők okozzák a Fidesz győzelmét egy adott önkormányzatban. Ennek a lehetetlen küldetésének a problémáit láttuk a múlt hét végén – vélekedett a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

– A Kétfarkú Kutya Párt sorsa részben az ellenzéki partok kezében van

– mutatott rá. – Ha továbbra sincs az ellenzéki pártoktól érvényes ajánlat, ha továbbra is egymással szórakoznak, és nem a választóiknak nyújtanak reális alternatívát, akkor még a vártnál is jobban szerepelhet a Kutyapárt – magyarázta Horn Gábor. Hozzátette: ebben nem rontott a múlt heti válság a helyzetükön.

Horn Gábor úgy gondolja, hogy a júniusi választásokon a politikailag aktív szavazókra lehet csak számítani, a bizonytalan szavazókig szerinte nem ér el egy ilyen választás, 

így a meglévő ellenzéki szavazókon folyik az osztozkodás.

Mráz Ágoston Sámuel úgy gondolja, hogy ezzel az új stratégiával a Kutyapárt új szavazókat a baloldalon aligha tud elérni. Valamint a meglévő baloldali pártok egy ilyen kísérletre egészen biztosan ellenségesen reagálnának. 

Ugyanakkor a Kétfarkú Kutya Párt még a távozókkal és az új szavazók érkezése nélkül is megmaradhat öt százalék feletti politikai erőnek.

Az elemző a protestszavazókkal kapcsolatban elmondta, hogy a jobb- és baloldal ellenében szavazni akarók tábora nem hatalmas, s bőven van számukra kínálat a Kutyapárton túl is. Vona Gábor vagy éppen Márki-Zay Péter is hozzájuk próbál szólni.

Borítókép: Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.