Jégesővel, viharokkal űzte el a korai nyarat a hidegfront + képek, videó

Az erős lehűlésről szóló időjárás-előrejelzéseknek megfelelően a hidegfront több helyen is heves viharokkal, jégesővel, széllel és felhőszakadással érkezett meg hazánkba. A meteorológusok az ország több részére is veszélyjelzést adtak ki, voltak olyan térségek is, ahol pár percen belül több fokot esett a hőmérséklet.

Forrás: Facebook, Hungaromet, Időkép2024. 04. 16. 7:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mosonszolnokra ítéletidővel érkezett meg a lehűlés: a közösségi médián jelenlévő MetKép - Viharok és érdekességek csoportban egy felhasználó képeket és videókat is közzétett arról, hogyan zúdult borsónagyságnyi jég az égből, amelyet rövidesen erős zápor váltott fel. Íme:

 

Sopronban is kijutott a jégből

Erős széllökésekkel, jégesővel érkezett meg a lehűlés Sopronba is, ahol

néhány perc alatt 5 fokot esett a hőmérséklet

 – adta hírül a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Hírportál. 

A városban jégeső kísérte a zivatarokat. Az este és az éjszaka első felében a Kőszeg–Sopron vonalon záporokra, zivatarokra figyelmeztettek a meteorológusok. A Kőszegi Időjárás Előrejelzés az alábbi olvasói videót tette közzé:

 

Beüzemelték az Országos Jégkármérséklő Rendszert

A kissé csalóka, korai nyár után hirtelen tért visszatér a tél, és még közel sincs vége: a hét első felében, keddtől tovább zuhan majd a hőmérséklet, csütörtökön pedig már hajnali fagyra is készülni kell. A jó idő a hétvégén sem tér vissza.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április 15-én beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A közleményben azt írták, az ország 986 pontjáról juttat ezüst-jodidot a felhőkbe a rendszer, ez pedig minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A módszer lényege, hogy az elégetett ezüst-jodid feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.