Egyre biztosabb, hogy ezek a kispártok már a rajtnál elhasalnak az EP-választáson

Több parlamenti pártnak sem sikerült mostanáig összegyűjtenie az EP-listaállításhoz szükséges aláírásokat.

2024. 05. 02. 17:47
null
Borítókép: Jakab Péter és Ungár Péter (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szorít a határidő, ennek ellenére számos parlamenti párt továbbra sem adta le az európai parlamenti listaállításhoz szükséges 20 ezer aláírást a Nemzeti Választási Irodánál. Többek között a Momentum és az LMP sem tudta leadni mostanáig a megfelelő mennyiségű szavazatot, annak ellenére, hogy néhány nappal ezelőtt a pártok komoly mozgósításba kezdtek, még az országgyűlési képviselőiket is elküldték aláírásokat gyűjteni, ezzel próbálva menteni a menthetőt. 

Lapunk kérdéseket küldött az LMP és a Momentumnak, meg szerettük volna tudni ugyanis, hogy mostanáig hány aláírást sikerült összegyűjteniük és mikor tervezik leadni azokat a választási irodánál, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Az LMP és a Momentum mellett a bukott miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt sem fejezte be még az aláírások gyűjtését. Márki-Zaynak a Facebookon közzétett posztja szerint a pártja közel 20 ezer aláírásnál jár most, de az érvénytelenek és adathiányosak kiszűrése miatt 23 ezer aláírást kellene leadniuk holnap a Nemzeti Választási Irodában. Így a politikus pártjának indulása az EP-választásokon továbbra sem garantált. 

Szintén nem adta le mostanáig a 20 ezer aláírást a Nép Pártján mozgalom se, amit a Jobbik egykori elnöke, Jakab Péter vezet. A mikropárt utoljára három nappal ezelőtt tett közzé információt az aláírásgyűjtés menetéről, akkor a Facebook-oldalukon közzétett posztban csak annyit írtak: 

Gyűlnek. Hajrá, Nép Pártján!

 

Az aláírások gyűjtésével kapcsolatban lapunk megkereste Jakab Péter pártját, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Láthatóan szintén komoly problémákat okoz az aláírások összegyűjtése Jakab Péter egykori pártjának, a Gyöngyösi Márton által vezetett Jobbik – Konzervatívoknak. A párt hivatalos Facebook-oldalán naponta többször is aláírásra szólít fel, és különböző módokon próbálja mozgósítani folyamatosan csökkenő támogatóbázisát. 

A Jobbik – Konzervatívok listavezetője, a 81 éves Róna Péter esélyei így jelenleg egyre rosszabbak. Lapunk kérdéseket intézett a Jobbik sajtóosztályához, azt szerettük volna megtudni, hogy pontosan hány aláírást sikerült mostanáig összegyűjteniük, azonban a kérdéseinkre egyenlőre nem kaptunk választ. A Mandiner közben megtudta, hogy egyre kevesebb esély van arra, hogy összejön a 20 ezer aláírás a jobbikosoknak.

Az aláírásokat holnap délután négy óráig lehet leadni. Ezt eddig hat párt vagy pátszövetség tette meg, a listákat ITT lehet böngészni. 

Cikkünk megjelenése után egyébként az LMP is leadta az íveket, így immáron az ő listájuk is olvasható a Választás.hu-n. 

Borítókép: Jakab Péter és Ungár Péter (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.