Így nyerhet Szentkirályi Alexandra Budapesten

A Fidesznek jót tesz az, ha Magyar Péter miatt Karácsony szavazótábora csökken vagy megoszlik, ezért nem véletlen, hogy Szentkirályi Alexandra Gyurcsány szerepvállalására hívja fel a figyelmet – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője egy konferencián, ahol Závecz Tiborral, a Závecz Research közvélemény-kutató cég igazgatójával beszélgetett az önkormányzati választásokról. Az intézetvezető kiemelte: könnyen elképzelhető, hogy megszűnik Gyurcsány többsége a fővárosi közgyűlésben. Ezt a véleményét Závecz Tibor is osztotta, aki szerint az a nagy kérdés, hogy Magyar Péter szavazói mennyire akarnak ellenzéket váltani.

2024. 05. 04. 7:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentkirályi Alexandra lehet a befutó Budapesten, ha fel tudja sorakoztatni a 35-40 százalékos saját táborát, mivel Magyar Péter és Vitézy Dávid megosztja Karácsony Gergely főpolgármester szavazóit – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, aki Závecz Tiborral, a Závecz Research igazgatójával beszélgetett az önkormányzati választásokon induló pártok és politikusok esélyeiről a Reaktor konferencia extra: választások éve című rendezvényen. A Nézőpont vezetője szerint a kutatásokkal most érdemes megvárni a listaállítás és a polgármester-állítás végét, mert gyorsan változik a helyzet, és fontos kérdés, hogy kiket aktivizál a jelenlegi helyzet. Karácsony Gergely esélyeit javítja, hogy hivatalból indulni kellemesebb pozíció, és a szimpatizánsai elhiszik neki, hogy a kormány miatt nem tudott tenni semmit az elmúlt öt évben – vélekedett.

 

Szentkirályi Alexandra jól kampányol

Mráz Ágoston Sámuel arra is rámutatott, hogy Karácsony Gergely nagynak vélt előnyét egy olyan közvélemény-kutató cég mutatta ki, amelyikről tudni lehet, hogy Karácsonyéktól kap megrendeléseket. Ezenfelül izgalmas kérdés, hogy azok a Magyar Péter-támogatók, akik ellenzéki szavazók és elégedetlenek a baloldal teljesítményével, Karácsonyt a régi vagy az új baloldal politikusának tartják. – Tekintve, hogy Gyurcsány Ferenccel, a régi baloldal fenegyerekével összefogott, illetve a Fidesz is erre világított rá a kampányában, csökkentek Karácsony esélyei. 

A Fidesznek jót tesz az, ha Karácsony szavazótábora csökken vagy megoszlik, ezért nem véletlen, hogy Szentkirályi Alexandra Gyurcsány szerepvállalására hívja fel a figyelmet.

Ezzel a Fidesz-tábort mozgósítani tudja, valamint az ellenzéket megoszthatja, tehát a Fidesz főpolgármester-jelöltje jól használja ki az aktuális politikai helyzetet – vonta le a következtetést a Nézőpont vezetője. Hozzátette, kételkedik Karácsony Gergelynek abban az állításában, hogy Magyar Péter szavazóinak 95 százaléka a jelenlegi városvezetőt fogja támogatni.

Mráz Ágoston Sámuel (Fotó: Éberling András)

 

Gyurcsány bukhatja a budapesti közgyűlést

Mráz Ágoston Sámuel arról is beszélt, hogy Vitézy Dávid személye nagy csábítás lehet a baloldali szavazóknak, ezért Karácsony mindent elkövet, hogy az LMP jelöltjét fideszes jelöltnek állítsa be. Bármi megtörténhet ezen a választáson, de visszalépésekre nem számít. Úgy vélte, Karácsony azt üzeni, hogy Szentkirályi Alexandra gyenge, ami Budapest jelenlegi vezetőjétől aljas kommunikációnak tekinthető, mivel ez egyáltalán nem igaz, hiszen nő a kormánypárti jelölt támogatottsága. A Nézőpont vezetője emlékeztetett: három polgármesterről is bebizonyosodott, hogy olyan „kripto-DK-sok”, akik átálltak Gyurcsányhoz a 2019-es választások után. 

Arra számít, hogy ha a Fidesz-kampány erős lesz, akkor a kormánypárt 11-12 képviselőt delegálhat a fővárosi közgyűlésbe.

A többség 17 képviselőtől számolható, és ha Vitézy Dávid listája is bejut, akkor kialakulhat egy ad hoc koalíció, Gyurcsánynak pedig nem lesz ötven százalék feletti többsége. 

Ebből következően Karácsonynak és Gyurcsánynak lehet, hogy olyan koalíciót kell kötnie, amire nem gondoltak, például a Magyar Péter-féle Tisza Párttal – mondta az igazgató. Hozzáfűzte: a főpolgármester nem tud elszámolni másfél milliárd forinttal a Lánchíd felújításánál, helyette olcsó összeesküvés-elméletekkel próbál kontrázni.

Závecz Tibor (Fotó: Mandiner/Ficsor Márton)

Nem számítanak visszalépésekre

Závecz Tibor egyetértett Mráz Ágoston Sámuellal abban, hogy ő sem számít visszalépésekre. Mint mondta, méréseik alapján két héttel ezelőtt Karácsony Gergely 38-39 százalékon állt, 23 százaléka volt Vitézy Dávidnak és 16 százaléknyi szavazó támogatta Szentkirályi Alexandrát. Kérdés, hogy Magyar Péter megérkezésével az ellenzéki szavazók mennyire akarnak ellenzéket váltani, és ez miként befolyásolja Karácsony Gergely esélyeit. 

Még nem egyértelmű, hol lesz az ellenzéki szavazók szavazatmegosztásának a határa, vagyis leszavazzák-e a DK–Párbeszéd–MSZP-koalíciót amellett, hogy támogatják Karácsony Gergelyt 

– fogalmazott. A közvélemény-kutató intézet igazgatója most úgy látja, hogy Karácsony a főpolgármesteri poszt legnagyobb esélyese, a fővárosi közgyűlés összetételében viszont aligha lesz Karácsony Gergelynek többsége. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.