Karácsonyék jelölték Hagyó Miklós emberét, Vitézy Dávid kiakadt

A főpolgármester-jelölt szerint pártpolitikusok helyett szakemberekre lenne végre szükség a fővárosi cégek vezetésében.

2024. 05. 10. 11:09
Szeged, 2017. szeptember 29.
Hagyó Miklós volt szocialista fõpolgármester-helyettes az ellene és társai ellen hivatali visszaélés bûntette és más bûncselekmények ügyében indult per másodfokú tárgyalása elõtt a Szegedi Ítélõtábla folyosóján 2017. szeptember 29-én. Az elsõfokú döntést megváltoztatva jogerõsen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta Hagyó Miklóst az ítélõtábla.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Karácsony Gergely vezette DK–MSZP-s fővárosi listán helyet kapott Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes irodavezetője, a szocialista Czeglédy Gergely is. Felszólítom a főpolgármestert, hogy Czeglédyt húzza le a listájáról, ne akarja visszahozni a Hagyó-korszakot a Városházára” – fogalmazott Vitézy Dávid a közösségi oldalán megosztott bejegyzésben.

A főpolgármester-jelölt emlékeztetett, hogy 2007 és 2010 között évekig küzdött a Városházát és a BKV-t behálózó vörös polip és korrupciós gépezet ellen, a Hagyó-ügyként ismert BKV-s bűnszervezetet feltáró nyomozások egytől egyig a BKV felügyelőbizottságában általa kezdeményezett vizsgálatok nyomán indultak el.

Nokiás doboz, túlárazott tanácsadói szerződések, százmilliós végkielégítések – rég volt, de máig emlékezetes az, ahogy szétlopták a BKV-t akkoriban. Alig győztük helyreállítani a közösségi közlekedés renoméját és a BKV szabályos működését a BKK létrehozása után

– emlékeztetett.

Vitézy Dávid jelezte, hogy Czeglédy Gergely 2019 óta mindmáig a BKK felügyelőbizottságában ül Karácsony Gergely javaslatára, újabb példát szolgáltatva arra, hogy pártpolitikusok helyett szakemberekre lenne végre szükség a fővárosi cégek vezetésében.

„Mégis hogy juthat eszébe Karácsony Gergelynek a saját listáján visszahozni Hagyó kabinetfőnökét a fővárosi politikába? Milyen sötét alkuk kellenek ahhoz, hogy a főpolgármester ilyen mélyen belesüllyedjen a DK–MSZP szövetségbe?” – tette fel a kérdéseket a főpolgármester-jelölt.

Emlékezetes, Hagyó Miklós 1998-ban lépett be a Magyar Szocialista Pártba, volt országgyűlési képviselő, 2006-tól pedig már a fővárosi önkormányzatba került, mint Demszky Gábor akkori MSZP–SZDSZ-es főpolgármester egyik helyettese.

Hagyó Miklós neve akkor lett ismert, amikor 2009-ben kirobbant a BKV körüli végkielégítési, illetve az aránytalanul hátrányos szerződéskötések körüli botránysorozat. A szocialista főpolgármester-helyettes politikai karrierjének a nokiásdoboz-ügy néven elhíresült korrupciós botrány vetett véget.

A táblabíróság jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt. A botrányt kirobbantó Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója 2010 tavaszán a Magyar Nemzetnek nyilatkozva beszélt arról, hogy Hagyóhoz nagyságrendileg mintegy hetvenmillió forint jutott hozzá rajta keresztül.

Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget

 – mondta Balogh. A BKV volt megbízott vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a korrupciós ügyek, kifizetések 2007-ben kezdődtek, de az is kiderült, hogy „Hagyónak van egy bosszantó eljárása. Szokása, hogy nyakon ragadja az embereket, mintha barátkozna, de ezt elviselni igazi fizikai tehertétel. Nekem is elkapta a nyakamat, és így sétáltunk fel-alá az irodája előtt a folyosón. Közben elmondta, hogy a szerződésmódosítást márpedig meg kell csinálni, és a többletpénz teljes összegét ki is kell fizetni még karácsony előtt, azaz napokon belül.”

Czeglédy Gergő pedig azon túl, hogy Hagyó bizalmasa volt, jelenleg óbudai alpolgármester, neve pedig nem is olyan régen, a III. kerületet érintő korrupciós botrányban került elő. Vagyonnyilatkozata szerint a mintegy 673 ezer forintos havi juttatás mellett Czeglédy a BKK felügyelőbizottsági tagjaként további közel ötszázezer forintot kap, saját ingatlanjainak kiadásából pedig havonta egymillió forint bevételre tesz szert.

Czeglédynek amúgy 11 ingatlanja van, három Óbudán, kettő a VI. kerületben, de tulajdonosa két balatonkenesei, egy székesfehérvári, valamint egy csobánkai és egy mátraszentimrei ingatlannak is. Állampapírban közel 171 millió forintos megtakarítása van, euró- és dollárkötvényeinek, részvényeinek értéke pedig több mint 215 millió forint.

Bevallása szerint az általa alapított és tulajdonát képező Perfektum Projekt Kft. az elmúlt években jelentős mértékű osztalékot fizetett a számára, hasonlóan az általa részben tulajdonolt Perfektum Mérnöki Kft., a Profektum Tanácsadó Kft. és a Perfektum PR Kft.-hez.

– Karácsony újabb Gyurcsány-fiókát akar hozni a városházára. Nem volt elég a hídpénzbotrány, még a nokiás dobozokra is csorgatja a nyálát – közölte ezzel kapcsolatban Szentkirályi Alexandra, a kormányoldal főpolgármester-jelöltje a közösségi oldalán.

Borítókép: Hagyó Miklós (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.