Lázár: Ne balhézzanak, hanem tárgyaljanak

2016. február 11., csütörtök 18:24, frissítve: péntek 07:35

Idén fokozódni fog a Magyarországra nehezedő nyomás az illegális bevándorlással kapcsolatban. Kerítés épülhet a magyar–román határon. A kormány azt kéri a pedagógusoktól és a szakszervezetektől, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és vitassák meg a közoktatást érintő problémákat. A bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ha az állam elhízott és lassú, akkor rossz teljesítményt tud felmutatni.

A tárcavezető Erdogan török miniszterelnököt idézve a 39. Kormányinfón elmondta: eljön az idő, amikor Törökország megnyitja határait, és több százezer menekült érkezhet Európába. Lázár szerint az Európai Unió mindent el fog követni, hogy a visegrádi négyekre és Magyarországra nyomást gyakoroljon, és arra kényszerítse a tagállamokat, hogy betelepítsék az illegális határátlépőket.

Kerítés épülhet a román–magyar határon

Szembe kell szállni Brüsszellel a „kényszerletelepedési kvóta” miatt, de arra is számítani kell, hogy még a következő évtizedben sem javul a kontinens biztonsági helyzete az illegális bevándorlás miatt – közölte a tárcavezető. Idén tavasszal újrakezdődhet az országra nehezedő bevándorlási nyomás, ezért fel kell készülni egy újabb biztonsági határzár létesítésére Románia felé.

Lázár hozzátette, hogy a kerítés mellett a személyerős védelem megerősítésére koncentrálnak, valamint a jogi szempontok is érvényesülni fognak. A miniszter hangsúlyozta: az illegális bevándorlást meg kell állítani, a bevándorlást pedig kontrollálni kell.

A tárcavezető azért tartja szükségesnek a parlamenti pártok összefogását a szükséges jogszabályok megalkotásához, mert csak a honvédség és a rendőrség együttesen képes megóvni az ország biztonságát. A Fidesz elnöksége pénteki ülésén mérlegeli, hogy tartsanak-e nemzeti konzultációt a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban – ismertette Lázár János egy kérdésre. Fontos, hogy az ellenzéki pártokat azzal is biztassák az alaptörvény-módosítás támogatására, hogy a társadalom elmondja arról a véleményét.

További témák:

– A tejtermelők idén átmenetileg és tartósan is számíthatnak kiemelt állami támogatásra.

– Tíz háttérintézmény sorsáról zajlik még az egyeztetés a minisztériumokkal a megszüntetendő 73 hivatal közül.

– A Digitális Nemzet Fejlesztési Program jegyében a magyar kormány 4 millió háztartásban 30MB/sec internetsebességet szeretne.

– Csokhatás: hatalmas az érdeklődés az új és a használt lakások, a felújítások és bővítések iránt.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja el!

A tárgyalóasztal mellett és nem az utcán

A kormány azt kéri a pedagógusoktól, elsősorban a Pedagógusok Szakszervezetétől (PSZ), hogy a közoktatás problémáinak megoldása érdekében üljenek le tárgyalni a kormánnyal. Lázár arról beszélt, példátlan, hogy egy olyan komoly szervezet, mint a PSZ elutasította a kormány tárgyalási szándékát. Ha valaki felelősen akar gondolkodni, akkor ne „balhét csináljon” – fogalmazott a tárcavezető. Lázár szerint az csak a tárgyalóasztalnál derülhetne ki, hogy miképp tudna válaszolni a kormány a PSZ által megfogalmazott 25 pontra. A kancelláriaminiszter elmondta: mindenki abban érdekelt, hogy a helyzet jobb legyen. A kormány tiszteletben tartja a sztrájkot és a tüntetést. Hozzáfűzte: így nem lehet megoldani a problémákat.

Politikai balhét akarnak gerjeszteni

Megkérdőjelezhetetlen, hogy a pedagógus tiltakozásokkal kapcsolatban vannak olyan szervezetek, akik politikai balhét akarnak gerjeszteni – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: mögöttük ellenzéki támogatók állnak. Vannak, akik politikai tőkét akarnak kovácsolni, de a politikát nem szabadna ebbe belekeverni, vagy arra buzdítani a gyermekeket, hogy tüntetésen vegyenek részt. Mint mondta, szakmai párbeszédre van szükség.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) anomáliáival kapcsolatban a miniszter elmondta: amikor átvették az önkormányzatoktól az iskolák működtetését, több száz intézményben volt kikapcsolva a fűtés. Öt év nagy idő, de nem szabad elfelejteni! – hangsúlyozta Lázár János. A tárcavezető sem szükségességét sem indokoltságát nem látja a Klik megszüntetésének, csupán professzionálisan kellene vezetni – tette hozzá.