Újabb rezsicsökkentések jönnek

BL

2013. január 29., kedd 14:04, frissítve: kedd 16:17

További árcsökkentéseket készít elő a kormány a közszolgáltatások területén. A kabinet keddi ülésén tárgyalt a kérdésről – közölte a Kormányzati Információs Központ. A Fidesz üdvözli a tervet.

A kormány nem azért indult el az emberek és a családok indokolatlanul magas terheinek mérséklése útján, hogy a felénél vagy a negyedénél megálljon – írta közleményében a Kormányzati Információs Központ. Hozzáteszik, hogy a kabinet a jövőben sem az „energiaszolgáltatók lobbijára”, nyereségére, ultimátumaira figyel, hanem megfizethető közszolgáltatásokat kíván biztosítani az embereknek, sőt további árcsökkentéseket készít elő.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) már dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén, így elsősorban a víz- és csatornadíjak mérséklésének lehetőségét vizsgálja, de például a kéményseprési és a szemétszállítási díjak csökkentésének lehetőségét is elemzik – mondta Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára a kormányülés utána  távirati irodának.

Fónagy János – aki a kormány rezsicsökkentést nyomon követő bizottságának vezetője – hangsúlyozta: a kabinet az ülésén megvitatta a háztartások rezsicsökkentésének eddigi tapasztalatait, valamint a következő időszak feladatait, és megállapította, hogy a tavaly decemberben bejelentett rezsicsökkentésnek köszönhetően közel négymillió magyar háztartásban 10 százalékkal csökkent a villany, a gáz és a távfűtés díja. A kormány nem fogadja el az energiaszolgáltatói lobbi törekvéseit, mert nem ezen cégek profitját, hanem a magyar családok terheinek mérséklését tartja szem előtt – fogalmazott az államtitkár.

Jönnek az új számlák

Fónagy János sem a rezsicsökkentés időpontjára, sem annak várható mértékére nem mondott konkrétumot, de hangsúlyozta: „dolgoznak rajta”. Hozzáfűzte: tavaly a kormány azért 10 százalékban határozta meg a rezsicsökkentés mértékét, mert ezt látta olyan „kritikus küszöbnek”, amelyet már megérez a lakosság.

Az államtitkár szólt arról is, hogy még a héten megjelenik a nemzeti fejlesztési miniszter azon rendelete, amely rögzíti az új, egyszerűbb és áttekinthetőbb energiaszámla mintáját. A mintaszámla első oldalán rögtön látható lesz, hogy az adott háztartásban mennyi idő alatt mennyi fogyasztás volt, míg a díjtételek részletezése a hátoldalon lesz megtalálható.

A Fidesz-frakció közleményben üdvözölte az újabb rezsicsökkentésre vonatkozó tervet és támogatásáról biztosította a kabinetet. Mint írták, „a képviselőcsoport kiáll minden olyan kezdeményezés mellett, amely a családok megélhetésének könnyítése érdekében történik. Támogattuk a 10 százalékos rezsicsökkentést és vállaltuk annak gyakorlati megvalósításának ellenőrzését. A Fidesz, ahogy eddig, úgy a jövőben is megtesz mindent azért, hogy mérsékelje az emberek terheit.”

A Magyar Közlönyben december 22-én jelent meg az a rendelet, amelynek alapján januártól 10 százalékkal csökkent a lakosság számára a távhő, a villamos energia és a földgáz ára. A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről december 12-ei ülésén döntött a kormány.

Komoly vitákat kellett megvívni

Orbán Viktor miniszterelnök január 18-án a Kossuth rádiónak adott interjújában az idei év gazdasági kérdései között említette az esetleges második, a víz- és a szemétszállítási díjakra is kiterjedő rezsicsökkentést. A kormányfő később azt is elmondta, hogy a rezsicsökkentéshez komoly nagyipari és nemzetközi vitákat kellett sikeresen megvívni – „mert valakik ezt a pénzt eddig zsebre tették” –, de Magyarország olyannyira megerősödött az elmúlt két évben, hogy a kabinet érvényt tud szerezni a magyarok érdekét szolgáló döntéseknek.

A lakosság döntő többsége egyetért a kormány 10 százalékos rezsicsökkentő intézkedésével. Az ügy támogatottsága a politikai önbesorolástól és a pártszimpátiától függetlenül rendkívül magas – derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából. A rezsicsökkentéssel kapcsolatos esetleges panaszokkal a lakóhely vagy a fogyasztási hely szerinti illetékes területi fogyasztóvédelmi felügyelőséghez kell fordulni – közölte január 19-én a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A Fidesz országgyűlési frakciója arra törekszik, hogy a rezsicsökkentést ne kormányrendelet, hanem törvény határozza meg, és erről sürgősséggel, még a tavaszi ülésszakon döntsön az Országgyűlés. Nyitrai Zsolt ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a január 1-jével bevezetett intézkedés csupán egy hosszú folyamat első lépése, vagyis további rezsicsökkentés várható.

Forrás: MNO, MTI