Az elmúlt hónapok bizonytalansága miatt stresszesebbek vagyunk

Meglepő eredmény született az emberek stressz-szintjét Európa-szerte vizsgáló felmérésben. Kicsit azért a csúcstechnika is segíthet – írja a bama.hu.

Forrás: MW2020. 11. 04. 9:09
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre gyakrabban emlegetik a stresszt, mint a 21. század egyik fő betegségét, melyet hétköznapi teendőink váltanak ki belőlünk. A napi hajtás, a környezet nyomása, a család és barátok, valamint az előttünk álló nehézségek erősen befolyásolják közérzetünket. Ezen az elmúlt hónapok bizonytalansága tovább rontott.

Az Ipsos nemzetközi, fogyasztói elégedettségi felmérésében arra kereste a választ, hogyan változott meg a lakosság életmódja és életminősége a Covid-19 megjelenése óta.

A 1,5 méteres távolság, a kötelező maszkviselés és a nyitvatartási korlátozások miatt kénytelenek voltunk gyökeresen megváltoztatni szokásainkat, életstílusunkat. A Huawei megbízásából készített, mintegy 10 európai ország lakosaival végzett kutatásából kiderül, a magyarok 22%-a szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban.

Legtöbben a pénzügyi helyzetük romlását tapasztalták, (37% érzékelt negatív változást ezen a téren), majd a fizikai állapot következett: 24% vélte úgy, hogy rosszabb bőrben van a pandémia megjelenése óta, sőt, romlott a válaszadók alvásának a minősége is (25% nyilatkozott így). A széles körben elterjedt stressz letaglózó, figyelembe véve, hogy a megkérdezettek 66% vallja magát közepes mértékben vagy nagyon stresszesnek, és ennek nagy része a közelmúlt változásaiból adódik (48% szerint emelkedett a stressz-szintje az elmúlt pár hónapban).

A felmérés azt mutatja, hogy szinte minden vizsgált európai országban megváltozott az emberek stressz szintje.

A teljes európai népesség esetében a leggyakrabban jelzett stressztényezők közé tartozik az anyagi helyzet és az alvás minősége. Érdekes módon a felmérésből az is kiderült, hogy az emberek 22% elégedetlen az életének jelenlegi minőségével, míg 30%-uk az alvás minőségével és 25%-uk testalkatával.

A Huawei és az Ipsos vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a stressz fokozott fáradékonysággal, alvási problémákkal és szorongással jár. Ráadásul nemcsak stresszesek vagyunk, hanem különféle egészségügyi tünetek is megjelenhetnek – leggyakrabban a kimerültség, energiahiány (44%). Érdemes kiemelni, hogy a magyarok több mint harmada (38%) szenved alvászavaroktól, a szorongás pedig 29%-uknál jelentkezik rendszeresen.

– Kíváncsiak voltunk arra, milyen módon változtatta meg a kialakult járványügyi helyzet a lakosság stressz szintjét, egyben rá szerettük volna irányítani a figyelmet arra, hogyan és milyen módon segíthet a technológia felismerni, miért nem alszunk jól, mikor, mennyire vagyunk stresszesek – mondta Trubek Zsuzsa.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Két magyar start-up is nyert egészségügyi fejlesztésekkel

Az EIT Health idei két kiemelt egészségügyi start-upokat támogató versenyében, az InnoStars Awards és a Headstart programban is dobogós helyezést értek el magyar csapatok – írja a teol.hu.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.