Az új gamer laptopok választása könnyebb lehet

El kell árulniuk a gyártóknak a GeForce RTX 3000 videóvezérlők paramétereit – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 02. 08. 19:24
GEFORCE, INTEL, LAPTOP
Az ASUS annyit szivárogtatott ki róla, hogy a kérdéses laptopban 4 GB GDDR6 videomemóriával lesz párosítva a kártya Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az első GeForce RTX 3000 grafikus vezérlőkkel ellátott gamer laptopok forgalmazása, azonban eddig a legtöbb modell konkrét teljesítményét csak tesztek olvasásával vagy megtekintésével tudták megállapítani a vevők.

Január végén kerültek piacra az első GeForce RTX 3000 videovezérlőkkel szerelt laptopok
Fotó: PEXELS

A problémát az jelenti, hogy ugyan az új GeForce-kínálatot alapvetően csak háromféle videóvezérlő (RTX 3060 / 3070 / 3080) képezi, azonban a laptopgyártók széles keretek között szabályozhatják azok maximális hőtermelését. Emiatt hiába van mondjuk egy vevő által nézegetett mindkét laptopban GeForce RTX 3080, mégis jelentős eltérés lehet a grafikus teljesítményük között.

Akár 25% körüli szintre is nyílhat köztük az olló, ami már bőven a számottevő kategóriába esik a végeredmény szempontjából.

Sajnos a laptopgyártók eddig a legritkább esetben voltak hajlandóak elárulni, hogy milyen maximum hőtermelést állítottak be videóvezérlőknek a laptopjaikban, de az NVIDIA most közbeavatkozott, kötelezte a partnereit a használt beállítások nyilvánosságra hozatalára.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Bizarr videokártyát dob piacra az NVIDIA

Az abszolút leggyengébb modellje az elavult GeForce GT 1010. Újabban bármilyen új számítógépes videokártya bemutatása izgalmas, de az NVIDIA most szolgáltatott egy kivételt a szabály alól. Az NVIDIA arra sem vette a fáradságot, hogy formálisan bejelentse a GeForce GT 1010 videovezérlőjét, csak a grafikus meghajtójának támogatási listájából derült fény a létezésére, a főbb specifikációiról pedig belsős források voltak kénytelenek hírt adni – olvasható az Origo cikkében.

A jelek szerint a videokártya a 2016 elején piacra dobott GeForce GT 710 közvetlen utódja, a nevéből sejthetően pedig a 2018-as évjáratú GeForce 1000-szériában használt Pascal architektúrát használja. Elméletileg 256 CUDA mag található benne, az alapórajele 1228 MHz, a Boost-órajele 1468 MHz, a dedikált memóriája 2 GB GDDR5, a fogyasztása pedig 30W körüli.

A terméket az teszi bizarrá, hogy manapság már az asztali számítógépes processzorokba integrált grafikus vezérlők jókora része is erősebb nála. Ettől függetlenül nem tökéletesen értelmetlen, például a kiöregedett számítógépeket házimozis központként hasznosítani próbálók számára jól jöhet, hiszen képes hardveres dekódolással lejátszani az olyan videofájlokat, amelyek szaggatnának az ennél elavultabb és gyengébb videokártyákon.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.