Valóban érdemes QLED tévét vásárolni?

2021 elején több meghatározó gyártó is bejelentette, hogy televíziós kínálatát QLED modellel bővíti. A cégek sok jót ígérnek ezekről, megnéztük, hogy ebből mi igaz, hogy tényleg vannak-e látható, érezhető előnyei a technológiának. Azaz, hogy valóban hozzáadott értéket jelent-e ez az eljárás, vagy csak egy marketingtrükk – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 03. 07. 20:27
null
Idén érkeznek az első Mini LED QLED televíziók is Forrás: SAMSUNG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a QLED?

Jelenleg a nagyobb tudású, úgynevezett felső kategóriás tévék univerzumát két nagy technológia uralja, a QLED és az OLED. Ez utóbbi első számú támogatója az LG, a másiké pedig az ősi vetélytárs Samsung. E cég volt, amely néhány évvel ezelőtt óriási bombát robbantott azzal, mikor bemutatta az első QLED televíziókat Fortuna kedvenc városában, Las Vegasban, a világ legnagyobb techkiállításán, a CES-en. A példájukat azóta több nagy más cég is követte. Így már rendelkezik QLED televízióval az elképesztő ütemben terjeszkedő három kínai gyártó, a TCL, Xiaomi és a Hisense is, és rajtuk kívül, a Sharp is kacsintgat ebbe az irányba.

A QLED technológia legnagyobb támogatója a Samsung. A kínálatukban rengeteg ilyen tv megtalálható
Fotó: SAMSUNG

A QLED technológia nem számít forradalmian újnak, mint amilyen maga idejében mondjuk a plazma volt. Sokkal inkább tekinthető a hagyományos LED LCD egyfajta evolúciójának. A QLED tévékben a háttérvilágításul szolgáló LED-ek és a folyadékkristályok között elhelyeznek egy különleges, úgynevezett kvantumpontokból álló filmréteget. Ezek a rendkívül kis méretű, nanométer (a milliméter milliomod része) átmérőjű, speciális anyagból készült kristályok a kék LED-ek fényét felerősítik, és nagyon tiszta spektrumú fehér fénnyé alakítják. Ezzel a fénnyel dolgozik tehát a későbbiekben a panel, azaz a QLED alapvetően a nyersanyagot változtatja meg.

Van ennek bármi értelme?

Az magában nagyon jól hangzik, hogy egy ilyen kristályokból álló filmmel turbóznak fel egy tévét. De ennél azért fontosabb, hogy van-e ennek bármi gyakorlati haszna. Azaz, hogy kínálnak-e extra előnyöket az új technológiával készült tévék a hagyományos modellekhez képest. Nos, az elmúlt időszakban több ilyen készülék is megfordult nálunk, volt alkalmunk alaposan megvizsgálni őket, és ennek alapján a következő tapasztalatokat szűrtük le.

Idén érkeznek az első Mini LED QLED televíziók is
Fotó: SAMSUNG

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Már rendelhetőek a dél-koreai gyártó csúcstévéi

A tévén évtizedekig csak filmeket, sorozatokat és más műsorokat néztek a felhasználók, mára viszont konferenciahívásokat bonyolítanak és edzőközpontként is funkcionálnak a Samsung csúcstévéi. A múlt évben számos funkciót használtak első alkalommal, ez pedig megváltoztatta azt, ahogy a készülékeikre tekintenek – írja az Origo.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.