Vételárának harmadát teszi ki a népszerű okosóra anyagköltsége

Egy elemzőcég szerint a processzor és a memória a legdrágább alkatrész az aktuális Apple okosórában – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 09. 9:25
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Counterpoint Research elemzői kiszámolták, hogy az Apple Watch Series 6 okosórának mennyi a konkrét anyagköltsége. Ebből persze még nem derül ki, hogy mennyi az Apple pontos haszna, hiszen a kutatás-fejlesztés és a marketingköltségek is hozzáadódnak az alapanyagok árához (de feltehetően így is nagy a nyereség minden órán).

Az mindenesetre az összesítésből kiderült, hogy 136 dollárba kerülnek az alkatrészek az órához, ami a hivatalos, 399 dolláros vételár nagyjából 34 százalékát jelenti. A legtöbbe a processzor, a memória, a szenzorok, a kijelző és a ház kerül. A költségeket állítólag a Force Touch elhagyásával valamennyire csökkentették.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Az elemzők számításai feltehetően nem lepték meg a rajongókat, mostanra ugyanis megszokhattuk, hogy az „almás” és más technológiai cégek is jelentős haszonnal adják el a termékeiket.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Az okosórás EKG-funkció miatt beperelték az csúcsvállalatot

Az AliveCor nevéhez fűződik a KardiaBand nevű eszköz, amely alapvetően egy Apple Watch okosórákhoz készült szíj. Ez EKG-funkcióval rendelkezik, amit az FDA is jóváhagyott, az Apple pedig a Kardia és a SmartRhythm appokat engedélyezte hozzá.

Később aztán értelmetlenné vált a termék, hiszen a Watch Series 4 már gyárilag kapott EKG-funkciót, szintén FDA-hitelesítéssel. A KardiaBand kiszorult a piacról, legalábbis ez az AliveCore álláspontja. Ezért pedig beperelte az Apple-t.

Az AliveCor ezzel egyszerre szabadalmi jogsértés miatt is beperelte a céget, és azt követelik, hogy vegyék le a boltok polcairól az Apple Watch okosórákat. Erre persze közel nulla az esély, valószínűleg az AliveCor kártérítést szeretne kiperelni az Apple-ből, vélik a szakértők.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.