Okos hangszóró, ami a strandon sem mond csődöt

Az amerikai Sonos egyike azon hangeszközökkel foglalkozó cégeknek, amik a hangzás mellett nagy hangsúlyt fordítanak a különféle extra szolgáltatásokra is.

Forrás: ORIGO.HU2021. 07. 09. 21:54
null
Okos hangszóró, ami a strandon sem mond csődöt Forrás: ORIGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Sonos egyike azon hangeszközökkel foglalkozó vállalatoknak, amelyek a hangzás mellett nagy hangsúlyt fordítanak a különféle extra, kapcsolódó szolgáltatásokra is. A cég így egyik első számú támogatója a különféle smart technológiáknak, amikkel értelemszerűen ellátják termékeiket, hogy azok így tegyenek szert előnyre a vetélytársaikkal szemben az öldöklő piaci küzdelemben. A Sonos a közelmúltban a manapság igen-igen népszerűnek számító hordozható hangszóró szegmensében jelentkezett egy ilyen modellel. Ez a Roam, amelyet tehát kitömtek rengeteg extrával, mi pedig megnéztük, hogy van ezeknek bármi értelme, illetve persze, hogy hogyan szól a termék – olvasható az Origo cikkében.

Hagyományos kialakítás

Manapság nem ritka az extrém dizájn ebben a termékkategóriában, de a Roam esetében maradtak a tradicionális megoldásoknál. A készülékház háromszögalapú hasáb, amelynek hosszanti éleit és csúcsait lekerekítették. A jelek szerint fektetett használatra tervezték, hiszen található rajta négy apró gumibak, amelyek stabilan tartják. Az oldalán helyeztek el egy kezelőpanelt, amellyel olyan alapfunkciók érhetőek el, mint a hangerő-módosítás, a szám leállítása vagy a mikrofon bekapcsolása.

Okos hangszóró, ami a strandon sem mond csődöt
Fotó: ORIGO

Egy darab USB-C csatlakozó található rajta, amelyen keresztül az akkumulátor tölthető, viszont 3,5 mm-es hagyományos analóg audio, valamint USB 2.0 port nincs rajta. Ez azt jelenti, hogy kábeles úton nem csatlakoztatható telefonhoz, számítógéphez vagy valamilyen médialejátszóhoz, illetve külső adattároló sem dugható rá, hogy közvetlenül játssza le az azon található zeneszámokat. Ez bizony kár, de a gyártó régebbi modelljeinek ismeretében nem okozott meglepetést.

Viszont az is tény, hogy a termék megkapta az IP67 minősítést, azaz elméletileg ellenáll a víznek, a pornak és a kisebb ütődéseknek is. Ki is próbáltuk, a víz- és koszpróbát is túlélte, és az se kottyant meg neki, mikor földre ejtettük egyméteres magasságból.

A modell fekete és fehér színben érhető el, nálunk ez utóbbi járt, ami egy picit fiatalosabb hatású, a másik egy fokkal elegánsabbnak tűnik azért.

16,8 centi hosszú, 6,2 centiméter magas és 6,0 centiméter széles, a súlya pedig 43 deka, tehát azért nem egy pirinyó apróság, de azért kellően mobilis, és akár egy nagyobb zsebbe is vidáman befér.

Hangminőség

Sok csilivili extra ide vagy oda, azért a legfontosabb egy ilyen eszköz esetében az, hogy mégis hogyan szól.

E téren pedig a Sonos Roamnak nincs oka szégyenkezésre, hiszen ebben a termékcsaládban jelenleg ez az egyik legjobb hangminőséget produkáló eszköz.

Ez köszönhető elsősorban annak, hogy két, külön erősítővel ellátott hangszóró került bele. Az egyik a mély- és középtartomány megszólaltatásért felel, a másik pedig egy magassugárzó. Ennek köszönhetően a hangzás kellően telt, dinamikus és arányos, és még a basszushangok terén sem éreztünk komoly hiányosságokat, legalábbis ahhoz képest, ami ettől a kategóriától elvárható. A tisztasággal nincs gond, csúnya zajosodást, kásásodást, idegesítő torzítást, rezonanciából fakadó búgást nem tapasztaltunk, pedig ez még sok hasonló kaliberű eszköznél előfordul mind a mai napig. Ebben az is biztos szerepet játszik, hogy a termék megkapta az intelligens Trueplay kalibrációs technológiát.

Ez a készülék beépített mikrofonja révén képes felmérni a környezet akusztikáját, és automatikusan ahhoz igazítani a beállításokat, hogy a lehető legjobb hangminőséget kapjuk.

A hangerő kellően nagy, egy átlagos méretű irodába, szobába elég. Viszont tény, hogy mondjuk a kertbe, vagy nagyobb terembe már kevés lehet, és a sztereó hangtérről is le kell mondani.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.