idezojelek

Napokon belül betölti a húszat a százmilliók által használt operációs rendszer

Ezzel a kiadással került azonos technikai alapra az otthoni és az üzleti Windows – olvasható az Origó cikkében.

Cikk kép: undefined
2021. 08. 24. 16:03

Jeles évforduló lesz kedden: betölti a huszadik születésnapját a százmilliók által hosszú éveken át használt Windows XP. Az operációs rendszer kiadásra jelölt változatának tömeggyártása 2001. augusztus 24-én vette kezdetét, azonban a tényleges forgalmazása csak 2001. október 25-én indult. 

Azokban az időkben még nem úgy működött a világ, hogy az érdeklődők percekkel a megjelenése után elkezdhették letölteni az új Windowst az internetről, eltartott egy darabig a telepítőkészletek gyártása és boltokba való eljuttatása.

A Whistler kódnevű XP fordulópont volt az operációs rendszer történetében, hiszen azonos technikai alapra került vele a fogyasztói és az üzleti Windows, egyben a Windows ME és a Windows 2000 utódjaként is szolgált. A fogyasztói vonalat korábban a DOS nyakára ráépített Windows 95/98/ME képviselte, a legutóbbi csekély sikerrel, sokan még csak nem is hallottak a Windows 98 utódjáról.

A Windows XP által hozott technikaváltás időnként kellemetlenségekkel járt a felhasználók számára, hiszen egyes programok és játékok nem futottak az XP alatt, továbbá a hiányzó driverek is fejfájást okoztak. Viszont 

stabilitási szempontból jelentős előrelépést hozott az XP, az életciklusát pedig drámaian kitolta a 2006-os Windows Vista sikertelensége, a valódi utódját a 2009-es Windows 7 jelentette.

Így történhetett meg az, hogy a Windows XP kiterjesztett terméktámogatása 2014 áprilisában szűnt meg, onnantól kezdve csak olyan szervezetek kaptak hozzá biztonsági javításokat, amelyek óriási pénzeket voltak hajlandók fizetni értük. Ettől függetlenül a következő években néhány szuperkritikus javítást csenden általánosan elérhetővé tett hozzá a Microsoft.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Microsoft (Képernyőkép)

 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A baloldal eldobta a zsidókat

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.