Robotot építő robotot készít egy német művész

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre – írja a Bama.hu

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks2021. 08. 28. 17:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatóintézet közleménye szerint Ottonie von Roeder budapesti tartózkodása alatt megismeri a SZTAKI által vezetett Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium programját, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium laborjait, fejlesztéseit, projektjeit, és a kutatókkal és mérnökökkel közösen mesterséges intelligenciával vezérelt robotos installációt is készít.

A projektben egy olyan robotikai rendszert hoznak létre, amely különböző, mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok segítségével nagyfokú adaptivitást igénylő feladatokat is végre tud hajtani.

A projektről a német művész filmet is forgat, hogy a teljes folyamatot bemutathassa a közönségnek. Látogatásának célja, hogy a mesterséges intelligenciáról és a mérnöki tudományról szerezzen inspirációt.

A SZTAKI és a Goethe Intézet által szervezett AI Residency együttműködési program segít abban, hogy elmélyítsem tudásomat a technológiai lehetőségek terén, illetve új alkalmazási területeket találjak a különböző szakterületek automatizálásáról szóló kísérleteimhez

– idézi a SZTAKI közleménye a német művészt, akinek célja, hogy segítsen felfedni az automatizálásban rejlő lehetőségeket, valamint rámutasson, hogy a technológiai haladásban való részvételünkkel mi magunk is befolyásolhatjuk a munka jövőjét. Mint mondta, a közös munka inspirálhatja a SZTAKI kutatásait is, hogy az intézet munkája a szélesebb közönségnek is érthetőbb legyen.

Mint Horváth Dániel, a projekt szakmai felelőse rámutatott: a programban a gépi tanuláson és azon belül is az úgynevezett mélytanuláson alapuló algoritmusok nagymértékű előretörését igyekeznek kiaknázni, illetve ezen technikákat átültetni a robotika világába.

Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a tudományos érték mellett művészeti szempontból is érdekes művet hozzunk létre. Ezáltal már a projekt elejétől kezdve szorosan összedolgoztunk Ottonie von Roeder művésznővel a megfelelő koncepció kidolgozásához

– hangsúlyozta.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Unsplash (illusztráció)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.