Lesújtott a közösségi platform egy bővítmény készítőjére

A Zuckerbergéknek nem tetsző böngészőkiegészítő lehetővé tette mindennek és mindenkinek a pár kattintásos kikövetését.

2021. 10. 11. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fél megvédeni az üzleti érdekeit a Facebook, a nyáron ezt jogi fenyegetésen keresztül tanította meg egy neki nem tetsző böngészőkiegészítő készítőjének – írta meg az Origó.

Louis Barclay fejlesztő a Slate-en megjelent cikke szerint a hírfolyamuk tartalmának drámai mérséklésével segíteni szeretett volna másoknak a Facebook használatának csökkentésében, az Unfollow Everything beépülőjével pár kattintással leiratkozhattak az ismerőseik frissítéseiről, kiléphettek minden csoportból és oldalról.

Mindezt természetesen a Facebook is lehetővé teszi, ám kizárólag egyenként és manuálisan lehet leiratkozgatni a frissítésekről és kilépegetni a közösségekből, ami egy tipikus felhasználó esetén rendkívül időigényessé és fárasztóvá teszi a műveletet. A kiegészítő pillanatokra redukálta a munkaidőt.

A Facebooknak természetesen nem tetszett a kiegészítő, így még a nyáron ügyvédi felszólításban támadt a készítőjére: a fejlesztői szerződésének és a márkájával kapcsolatos jogok megsértésére hivatkozva többek közt letiltotta a fejlesztő instagramos és facebookos profiljait, örökre kitiltotta őt az összes szolgáltatásából, szintén örökre megtiltotta számára a szolgáltatásaival bármilyen módon interakcióba lépő szoftverek készítését, és persze felszólította az Unfollow Everything terjesztésének azonnali befejezésére.

Az Unfollow Everything valóban sértette a fejlesztői szerződést, ugyanis automatizált módon tett lehetővé felhasználói interakciókat a Facebookon, ezt pedig céltól függetlenül tiltja a szolgáltatás. Ennek ellenére nyilvánvalóan üzleti érdekből küldött ügyvédet Barclay nyakára a vállalat, a fejlesztő kiegészítője kivégezte a felhasználók folyamatos bevonzásában, ezáltal pedig a pénzkeresésben kritikus szerepet játszó hírfolyamot.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

(A borítókép csak illusztráció. Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.