Hétmillió ügyfél adatait lopták el egy tőzsdei applikációból

A Robinhood egyik ügyfélszolgálatos munkatársát tévesztette meg a csaló – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 11. 10. 13:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivételesen nem zsarolóvírusos támadás vagy őrizetlenül hagyott szerver okozott gigászi adatszivárgást, egy csaló körülbelül hétmillió ügyfél információit volt képes kiszedni a botrányos Robinhood tőzsdei mobilappot fejlesztő fintech cégből. 

A széles tömegek számára könnyű tőzsdézést lehetővé tevő szolgáltatás azzal vált széles körben ismertté, hogy a felhasználói nyerészkedési célból nevetségesen felhajtották a GameStop áruházlánc és az AMC mozilánc részvényárfolyamait.

Az időközben maga is tőzsdére lépett vállalat most hétmillió felhasználó adatait veszítette el, miután egy csaló az ügyfélszolgálatos munkatársának megtévesztésével be tudott lépni a számítógépes rendszerébe. Ötmillió felhasználónak csak az e-mail-címe szivárgott ki, további kétmillió esetében pedig a teljes nevüknek is lába kelt – írja az Origo.

Végül 310 személy esetében a lakcímhez és a születési dátumhoz hasonló személyes adatok is kikerültek, tíz személynek pedig szinte minden tárolt információja kiszivárgott. 

Viszont társadalombiztosítási számokhoz vagy bankkártyaszámokhoz hasonló, igazán nagy gondot okozni képes adatok elvileg róluk sem landoltak a csalónál.

Az elkövető zsarolni kezdte az adatok nyilvánosságra hozásával a robinhoodot, pénzt kért az adatlopás eltussolásáért.

A vállalat megkezdte az adatlopásban érintett felhasználók kiértesítését. A döntő többségüknek azonnali teendője nem lesz az incidens miatt, viszont mostantól különösen résen kell lenniük, nehogy a Robinhood nevében küldött, célzott adathalász levelek használatával kifosszák őket.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.