Zenészektől lopott 6,4 milliárdot két csaló

A számaik jogkezelőjének adták ki magukat a YouTube partnerénél – olvasható az Origó.hu cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 05. 13:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem újdonság a YouTube automatizált szerzői jogvédelmi eszközeivel való visszaélés, azonban most egy egészen sokkoló csalásra derült fény

Az egyesült államokbeli Arizona állam ügyészi hivatala a héten vádat emelt két férfi ellen, akik a bizonyítékok alapján 2017 óta húszmillió dollárt, avagy 6,44 milliárd forintot loptak a zenészektől és az őket képviselő cégektől.

A csalás egyszerűen működött, az arizonai Jose Teran (36) és a floridai Webster Batista (38) 

sikeresen bemagyarázták a YouTube-nak jogkezelési munkát végző AdRevnek, hogy az általuk létrehozott MediaMuv vállalatnak kell átutalni körülbelül ötvenezer dal után a lejátszásokért járó jogdíjat.

A bűnözéssel szerzett vagyont többek közt ingatlanokra, luxusautókra, ékszerekre költötték.

A vádlottakat összeesküvéssel, pénzügyi csalással, pénzmosással, továbbá identitáslopással vádolják, ezekért ilyen sorrendben 5, 20, 10, 2 év maximum börtönbüntetés szabható ki Arizonában, plusz bizonyított vádpontonként 250 ezer dollár pénzbüntetést is kaphatnak.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.