Az európai vállalatok közel nyolcvan százaléka szenvedett már el kibertámadást

A vállalatok nem költenek eleget a kiberbiztonsági incidensek megelőzésére. A Kaspersky jelentéséből kiderül, miért bízzák a vállalatok külső partnerekre a kiberbiztonsági kihívások leküzdését.

Forrás: haon.hu - Mediaworks2022. 02. 21. 16:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiberbiztonsági szakértők szerint a vállalatoknál meghiúsított minden tizedik incidens súlyos biztonsági sérülést okozhatott volna. A Kaspersky közelmúltban készített felméréséből ugyanakkor kiderül, hogy az európai üzleti döntéshozók 23 százaléka szerint a cégük nem költ eleget a kiberbiztonsági incidensek megelőzésére – olvasható a Hajdú-Bihar megyei hírportál, a Haon.hu cikkében.

Mivel több mint háromnegyedük esett már áldozatul kiberbűncselekménynek (és az incidensek zömét, 31 százalékát, „csupán” egy e-mailes támadás okozta), az üzleti döntéshozóknak magasabb fokozatba kell kapcsolniuk, és korszerű technológiákat kell alkalmazniuk az eszközök védelme és a biztonsági sérülésekből eredő költségek csökkentése érdekében.

A különféle méretű vállalatok elleni kibertámadások egyre durvább fenyegetést, és ezzel együtt egyre nagyobb aggályt jelentenek az üzleti döntéshozók számára Európa-szerte. Azonban már elérhetőek olyan korszerű megoldások, amelyek segítséget nyújthatnak eszközeik védelmében, valamint a pénzügyi hatás csökkentésében abban az esetben, ha a támadás sikerrel járna.

A felmérésben részt vevő döntéshozók különösen a következő támadási típusok  esetében aggódnak:

  • Kémprogramok: 64 százalék
  • Zsarolóprogramok: 63 százalék
  • Malware-ek: 63 százalék
  • Célzott támadás (adott szervezet vagy iparág ellen): 63 százalék
  • E-mail: 62 százalék.

Emellett az üzleti döntéshozók több, mint fele tart attól, hogy az alkalmazottak nem tartják be a biztonsági szabályzatokat és gyakorlatokat. Mindössze egyötödük bízik meg teljes mértékben a vállalatnál dolgozók biztonságtudatosságában. Továbbá az a tény, hogy a dolgozók egyre többet használják a saját tulajdonú eszközeiket és a felhőalapú szolgáltatásokat, a válaszadók 64 százaléka szerint megnehezíti a lehetséges kockázatok vagy biztonsági sérülések monitorozását.

Legyen szó akár dolgozói hibáról, e-mailben érkező támadásokról vagy az informatikai infrastruktúra növekvő komplexitásáról, a felmérés nagyon is egyértelmű problémákra világít rá, amelyeket a vállalatoknak – a kkv-knak éppúgy, mint a nagyvállalatoknak – kezelniük kell.

Ezt kifinomult biztonsági megoldásokkal (nem pusztán végpontvédelemmel), jobb fenyegetéselemzéssel, valamint a munkavállalói tudatosság megerősítéséért végrehajtott beruházások növelésével tehetik meg. A legjobb megoldás az, ha egy olyan kiberbiztonsági partnert választanak, aki a megfelelő technológiák mellett humán szakértelmet is tud biztosítani, ezáltal ugyanis a hálózatban zajló minden eseményre rálátást kaphatnak az átfogó védelem érdekében. Dióhéjban megfogalmazva, a vállalatoknak javítaniuk kell a jelenlegi és jövőbeli kiberfenyegetésekre való reagálásuk módján” – mondta Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

A jelentésből kiderül, hogy a külső felek által biztosított informatikai biztonsági szolgáltatásokba való beruházás megtérül, és segít a súlyos biztonsági incidensek elkerülésében.

A felmérés megállapította, hogy a kiberbiztonsági tevékenységet kiszervező vállalatok tíz százalékkal kevesebb kiberbiztonsági incidenst szenvedtek el azoknál a vállalatoknál, amelyek csak belső erőforrásokat alkalmaznak. 2021-ben a vállalkozások elkezdtek kiszervezett segítséget igénybe venni ehhez a tevékenységhez. Egy másik Kaspersky-kutatás megállapította, hogy egyre több vállalkozás (kkv-k és nagyvállalatok egyaránt) bíz meg felügyelt biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cégeket (MSP-ket) azzal, hogy biztosítsák védelmüket a kihívást nyújtó környezetben.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.