Összefüggés a szemszín és a megbízhatóság között

Érdekes összefüggést találtak cseh kutatók a szem színe és a megbízhatóság között. A kutatás résztvevőinek nyolcvan fotót kellett végignézniük.

kn
2013. 01. 10. 10:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudósok a kutatás résztvevőinek nyolcvan férfi és nő fotóját mutatták, a felvételeket szemszín és arcforma alapján kellett értékelni. A férfiarcok esetében a szakértők összefüggést tapasztaltak a forma és a megbízhatóság között is. Ami pedig mindkét nemre igaz volt: a résztvevők a többinél lényegesen több bizalmat szavaztak meg a barna szeműeknek – írják a tudósok a PloS One című folyóirat online kiadásában.

Sokat számít az arcberendezés

„Ez elsősorban nem a szem színe miatt van, hanem a barna szeműekre jellemző tipikus arcberendezés miatt” – mondta el Karel Kleisner, a prágai Károly Egyetem biológusa. A barna szeműeket szélesebb száj, kerekebb áll és nagyobb szemek jellemzik. A szemszín és az arc jellemzői közti összefüggésnek genetikai oka van.

A barna szeműeket dominánsabbnak tartják

A barna szemű férfiakat a korábbi kutatások eredménye szerint dominánsabbaknak is tartják – hangsúlyozta a kutatócsoport. Ez a téma erősen foglalkoztatja a társadalmat. Akiben kevésbé bíznak, az hátrányokkal indulhat a párválasztásban, illetve az állásinterjúknál. A szakértők eredményeiket a jövőben más országokban végzett kutatásokkal is meg akarják erősíteni, megvizsgálva, hogy miként reagálnak a britek, a románok, az indiaiak és a kameruniak az arcokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.