Négyszer több a C-vitamin a szalámiban, mint az almában

Mi a csodát keres a C-vitamin a szalámiban? Hogy került oda?

Konopás Noémi
2013. 12. 03. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogódzkodjanak meg: közel 50 milligramm C-vitamin van tíz dekagramm szalámiban. Hasonló mennyiségű almában ennek a mennyiségnek mindössze töredéke, 12 milligramm található – ezt a kedélyborzolásra igen alkalmas tényt a bajorországi fogyasztóvédők érdekvédelmi központja hozta nyilvánosságra. Innentől kezdve „a napi szalámi az orvost távol tartja” mondást kell használni a „napi egy alma az orvost távol tartja” helyett. A szalámi, amelyet eddig csak zsírbombaként ismertünk, most új oldalát villantotta meg előttünk. Na de hogy kerül bele C-vitamin?

A felfedezés – annak ellenére, hogy pontos eredmények még nincsenek – zavarba ejtő. A szalámiban található C-vitamin nem más, mint az E300 nevű adalékanyag, vagyis a mesterséges C-vitamin, az aszkorbinsav. Ezt az adalékanyagot számos élelmiszerben használják, mivel növeli a termékek eltarthatóságát, illetve megőrzi eredeti színét. A levegővel és más adalékanyagokkal érintkezve a hús hamar elveszti szép piros színét, és gusztustalan szürke lesz, az aszkorbinsavnak köszönhetően azonban megőrzi szép élénk piros színét.

Különösen sok E300 található a kész salátákban, valamint a burgonyában, tésztában, gyümölcs- és zöldségkonzervekben, fagyasztott élelmiszerekben, gyümölcslevekben, lekvárokban, befőttekben, zselékben, kenyerekben, sőt még a sörben és a borban is.

Nagyobb a kockázata a vesekő kialakulásának azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen szednek C-vitamint – derítette ki egy svéd tanulmány.

 

A C-vitamin gátolja a melanóma és a mellrák növekedését egy amerikai kutatócsoport szerint, amelynek tagjai a legrangosabb onkológiai szakfolyóirat, az International Journal of Oncology idei első számában közölték megállapításaikat.

 

A szakértők szerint a vitamintabletták nagy dózisban károsak lehetnek az egészségre. A Biology Letters szaklapban publikált állatkísérlet kimutatta, hogy a nagy dózisú C- és E-vitaminnal táplált pockok esetében akár negyedével csökkent a várható élettartam.

Ha hihetünk a bajor fogyasztóvédőknek, akkor akár azt is gondolhatnánk, hogy a szalámi egészségesebb, mint az alma. Természetesen ez messze nincs így. Az alma egész palettát felsorakoztat az immunrendszer erősítésére igen alkalmas vitaminokból – hangsúlyozta Daniela Krehl táplálkozási szakértő. Ezenfelül sok pektint tartalmaz; a rost nemcsak az emésztést serkenti, hanem a koleszterinszintet is csökkenti.

Koleszterin szempontjából a szalámi listavezető: tíz dekában 32 gramm zsír, 118 milligramm rossz koleszterin és 400 kilokalória van. Ezzel szemben az alma koleszterinmentes. Aki egészségesen akar étkezni, annak továbbra sem lesz nehéz az alma és a szalámi között választania. Vagyis marad a jól bevált mondás: „napi egy alma az orvost távol tartja”.

A téma kapcsán az MNO megkereste az Országos Húsipari Kutatóintézetet (OHKI) is. „Az aszkorbinsavat a legtöbb húskészítményben, sőt a nyers húsnál is használják, méghozzá »quantum satis«, azaz szükség szerint, de nem többet” – mondta el kérdésünkre Vadáné Kovács Mária. Az OHKI Kémiabiológiai Osztályának munkatársa kifejtette: az aszkorbinsav felhasználható mennyiségére újabban nem adnak meg felső határt, mivel ártalmatlannak tekintik, és a kívánt hatás eléréséhez szükséges legkisebb mennyiség hozzáadását – jó üzemi gyakorlat – rábízzák a gyártóra (EU-előírással összhangban a Magyar élelmiszerkönyv 1-2-95/2. számú előírása az édesítőszereken és a színezékeken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról). Ez a mennyiség korábban legfeljebb 500 mg/kg – 50 mg/100g volt, ami általában megfelel a szükséges mennyiségnek húskészítményekben.

„Az aszkorbinsav gyorsítja és fokozza a pácsó és a húspigment reakciójával létrejövő tetszetős szín kialakulását, és biztosítja ennek fennmaradását – mondta Vadáné Kovács Mária. – Mivel a zsíroxidációt, azaz avasodást is gátolja, kiküszöböli a kellemetlen mellékízeket. Használata főleg akkor indokolt, ha a szalámihoz nem frissen vágott állat szalonnáját használják fel, és ha a zsír sok telítetlen, egyébként egészségre kedvező zsírt tartalmaz, az ipari gyakorlatban ezek a körülmények jellemzőek.” Egyes fűszerek is fejtenek ki antioxidáns hatást amellett, hogy saját ízükkel-illatukkal hozzájárulnak a szalámi aromájához. Az aszkorbinsav azonban hatásosabb, már csak azért is, mert a fűszereket elsősorban ízhatásukért, nem pedig antioxidáns hatásukért használják. Összefoglalva: az aszkorbinsav nemhogy nem árt, hanem használ a szaláminak – hangsúlyozta az OHKI munkatársa.

A szakértővel készült teljes interjúnkat ide kattintva olvashatja el. Az is kiderül, hogy érdemes-e házi szalámikészítés során aszkorbinsavat tenni a töltelékbe.

Elég csak egy pillantást vetni az élelmiszerek koleszterintartalmát bemutató táblázatra ahhoz, hogy a kedvenc ételeink közül néhány örökre száműzzünk az asztalunkról.

 

A legújabb kutatások szerint az elhízott patkányokkal végzett kísérletek során egy nemrég felfedezett keringő fehérje, a fibroblaszt növekedési faktor 21 (FGF21) szedése felgyorsította a rágcsálók anyagcseréjét.

 

Különösen idősebb korban, ötven év felett ajánlott nagyon odafigyelni arra, hogy az ember mit eszik, iszik. Az egyszerű víz, a diófélék, a kelkáposzta, a lenmag és a frissen elkészített ételek csodára lehetnek képesek.

 

A magas koleszterinszint sokkal nagyobb veszélyt jelent a középkorú férfiakra nézve az első szívroham jelentkezését illetően, mint a nőkre – derül ki egy friss tanulmányból, amelyhez több mint 40 000 embert figyeltek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.