A túlzott cukorfogyasztás káros hatásai, amikre érdemes figyelni

A cukor nagy mértékű bevitele, legyen az bármilyen fajta, megnöveli számos betegség kialakulásának kockázatát.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 12. 09. 14:19
null
A túlzott cukorfogyasztás függőséget is okozhat Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesek szerint a cukor egyenesen méreg, mások szerint viszont nem kell teljes mértékben kiiktatni az étrendből. Az mára bizonyossá vált, hogy a cukor nagy mértékű bevitele, legyen az bármilyen fajta, megnöveli számos betegség kialakulásának kockázatát. Az alábbiakban megmutatjuk, milyen módon hat az egészségre a túlzott cukorfogyasztás – írja a Diéta és Fitnesz.

1. CUKORBETEGSÉG

Korábban a kutatások a cukorbetegség kialakulásáért az örökletes hajlamot, az életmódot és több más tényezőt tartottak felelősnek. Az újabb elméletek szerint azonban a cukorfogyasztás is szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

2. TANULÁSI NEHÉZSÉGEK ÉS A MEMÓRIA ROMLÁSA

A magas cukortartalmú étrend károsítja a rövid és hosszú távú memóriát is. A cukorfogyasztás gyerekkorban különösen ártalmas: ugyanolyan káros hatással lehet az agyfejlődésre, mint a túlzott stressz vagy a bántalmazás. A cukor elsősorban az agynak azt a részét károsíthatja, amely az érzelemkezelésért és a kognitív funkciókért felel.

3. FOGSZUVASODÁS

A cukorfogyasztás és a fogszuvasodás közötti kapcsolat egyértelmű: a fogszuvasodásért ugyan a szájban lévő baktériumok által termelt savak a felelősek, de a baktériumok akkor termelnek savakat, ha a szénhidráttartalmú élelmiszerek – különösen a cukor – jó táptalajt biztosítanak számukra.

4. ASZTMA

Egy ausztráliai kutatók által készített tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik naponta több mint fél liter cukros üdítőitalt vagy teát fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma vagy valamilyen légzőszervi betegség.

A túlzott cukorfogyasztás függőséget is okozhat
Fotó: pexels

5. SZÍVBETEGSÉG

Azoknál, akik a napi kalóriabevitelük 25 százalékát cukor formájában juttatják a szervezetükbe, duplájára nő a szívbetegség kialakulásának kockázata azokkal szemben, akiknél ez az arány 10 százalék alatti. A nagy mennyiségű cukor ugyanis megemeli a vérnyomást, és táplál a szervezetben fellépő mindenféle gyulladást – ez pedig károsítja az érrendszert és a szív egészségét.

6. A BÉLFLÓRA EGYENSÚLYÁNAK MEGBOMLÁSA

A magas cukortartalmú ételek az étkezés után megváltoztathatják a bélflóra összetételét. A bélflóra egyensúlyának megbomlása pedig gyengíti az immunrendszert, lassítja az emésztést, viszont erősíti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.

7. ELHÍZÁS

A cukrozott ételek és innivalók nagymértékben növelik a túlsúly kialakulásának esélyét a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt. Az emberek a naponta ajánlott cukormennyiség sokszorosát fogyasztják, a napi kalóriamennyiség közel 16 százalékát cukorból fedezik. (A WHO maximum 10 százalékot javasol.)

A teljes cikk ITT olvasható el.

Az elfogyasztott cukor mennyiségének csökkentéséről szóló cikkünk pedig ITT érhető el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.