Itt a magyarázat, miért úszkálnak „kukacok” és pöttyök a szemünkben

Ne ijedjen meg, ha apró pálcikákat vagy pöttyöket lát úszkálni a látómezejében. Nem őrült meg, és nincsenek semmilyen paraziták a szemgolyójában.

Forrás: UNILIFE.HU2021. 02. 13. 14:44
null
Ne ijedjen meg, ha apró pálcikákat vagy pöttyöket lát úszkálni a látómezejében. Nem őrült meg, és nincsenek semmilyen paraziták a szemgolyójában. Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte mindenki megtapasztalhatta már azt a furcsa jelenséget, amikor hirtelen átlátszó pálcika- vagy gömbszerű képletek úsznak be a látómezőbe. Ha azonban megpróbálunk rájuk fókuszálni, akkor eltűnnek, majd újra visszatérnek, ha máshová nézünk. Íme, itt van e különös optikai illúzió magyarázata. Ne ijedjen meg, ha apró „kukacokat” vagy „pöttyök”et lát úszkálni a látómezejében. Nem őrült meg, és nincsenek paraziták a szemgolyójában – olvasható az UniLife portál cikkében.

Repülő legyek

Szaknyelven muscae volitantesnek, azaz „repülő legyeknek” nevezik ezt a bosszantó optikai csalódást, amely nagyon különleges körülmények között jön létre a szemgolyón belül – írta a Science Alert hírportál.

Ahogy a TED-Ed videóban elmagyarázzák, ezek az úszkáló képződmények apró tárgyak, amelyek bekerülnek a szemgolyóba és árnyékot vetnek a retinára, azaz a szem hátsó felét fedő fényérzékeny szövetrétegre.

Ne ijedjen meg, ha apró pálcikákat vagy pöttyöket lát úszkálni a látómezejében. Nem őrült meg, és nincsenek semmilyen paraziták a szemgolyójában.
Fotó: PIXABAY

Ezek valójában nem idegen anyagok, hanem a saját testünkből levált darabkák, például parányi szövetdarabok, vörösvérsejtek vagy fehérjeszemcsék, amelyek a gélszerű állagú üvegtestben végzik, azaz abban az anyagban, amely a szemlencse és a retina közötti teret kitölti.

Jobban látható semleges háttér előtt

Mivel lebegésüket a viszkózus folyadék mozgásai irányítják, arra mozdulnak, amerre a szemgolyó, sőt még az oldalaknak is „nekiütköznek”, ahogy ide-oda ugrál a látómezőnk, amikor megpróbáljuk befogni ezeket a képződményeket.

Ha jobban akarjuk látni ezeket az úszkáló dolgokat, próbáljunk egységes hátteret találni, amilyen a tiszta ég vagy az üres számítógép-képernyő. Valószínűleg ekkor sem sikerül mindig rájuk fókuszálni, de kicsit nagyobb esélyünk van a tanulmányozásukra.

Fényfelvillanásos illúzió

Ha korábban még sosem látott valaki ilyen úszkáló képződményeket, de apró fényfelvillanásokat észlelt, amikor felnézett az égre, akkor hasonló – de bizonyos szempontból az úszkálós jelenséggel ellentétes – optikai csalódást tapasztalt meg, amelyet „kék mező entoptikus” jelenségnek neveznek.

Ennek oka, hogy a retina ereiben úszkáló fehérvérsejtek „ablakokat” hoznak létre az érfalon, ahol jobban átjut a fény, és ez „fényfelvillanásokat” okoz. Mivel ez a jelenség a vérkeringéssel kapcsolatos, a felvillanások üteme megegyezik a szívritmuséval.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.