Rekordidő alatt fogyasztották el a Föld legerősebb csilijét

Mike Jack Londonból úgy döntött, megmutatja a világnak: képes megdönteni a csilievés világrekordját. A vállalása nem volt kicsi, hiszen a világ legerősebb csilijét kellett elfogyasztania a lehető legrövidebb idő alatt. A férfinak nem egyszerűen könnyfakasztó, hanem fájdalmas élményben volt része – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 04. 12:19
null
Nem kellemes élmény ennyi chili elfogyasztása Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Carolina Reaper a világ legerősebb csilipaprikája. A paprika csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, és a Scoville-féle csípősségi egységgel mérik. Ez alapján a magyar erősen csípős paprika 1500-2500 SHU, míg a Carolina Reaper átlagos csípőssége több mint 1,5 millió SHU. Ezzel nézett szembe a londoni férfi a rekorddöntési kísérlet során.

A Guinness-világrekord előírja, hogy „minden egyes chilinek legalább 5 grammosnak kell lennie„.

Nem kellemes élmény ennyi chili elfogyasztása
Fotó: YouTube

Mike Jack végül sikerrel járt, ugyanis megdöntötte a világrekordot a 9,72 másodpercével. Ennyi idő alatt sikerült megennie a három csilipaprikát. Persze a vállalása nem ért véget a néhány másodperc letelte után, hiszen jelentős fájdalmakat kellett kibírnia.

A szám égett, folyton köpködtem. Könnyek szöktek a szemembe, és majd megfulladtam a torkomban lévő erős, tüzes érzéstől – mondta a férfi.

Körülbelül 15 perc után jobban éreztem magam, de egy óra letelte után megkezdődtek a görcsök. A kapszaicintől, ami a paprikában lévő csípős vegyület, bélgörcseim voltak. Hullámokban jelentkezett, de körülbelül 12 órával később újra 100%-osnak éreztem magam.

A róla készült videót a Guinness World Records Facebook-oldalán tették közzé.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Szeretetből termel csilit az ácsi Márkus család

Márkus Béla édesapja révén szeretett bele a csilipaprikába. Már hét éve működtetnek családi vállalkozást, számukra kikapcsolódás, ha a kertben lehetnek szeretett növényeikkel. Nemrégiben egy országos versenyen is sikert arattak, ezúttal aszalt paradicsomukkal – írja a kemma.hu.

– Már gyerekkoromban volt a kertünkben csili és erős paprika – idézte fel emlékeit ifj. Márkus Béla. – Komolyabban azonban csak 2013 óta foglalkozunk a termesztéssel, Győrben egy piacon vásároltunk habanerót és egy trinidad skorpió paprikakrémet.

Először készítettek pár krémet otthon, saját fogyasztásra, aztán a barátoknak, ismerősöknek is. Béla ekkor rábeszélte édesapját, hogy foglalkozzanak ezzel komolyabban, legyenek kistermelők. Így jött létre az Áchili.

Paprikakrémeikben nincs semmiféle adalékanyag, vagy tartósítószer, hiszen céljuk, hogy az üvegben a frissen, tőről leszedett paprika ízét adják vissza. A csilit kétszer hőkezelik, sót és kevés étolajat adnak mellé. Egyedül a Sárkány csókja fantázianevű füstölt tabascót ízesítik egy kis akácmézzel. A nyolc féle krémből három a városrészre utaló Pénzásás névvel, Béla édesapjának kérésére.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.