Hogyan különböztethető meg az allergia a koronavírus-fertőzéstől?

Megérkezett a tavasz, a jó idő beköszöntével a természet is újjáéled, a fák virágzásnak indulnak. A folyamat óhatatlanul növeli a levegőben a pollenkoncentrációt, nehéz időszak elé állítva az allergiásokat. A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a koronavírus okozta megbetegedés tüneteitől. Ezt a célt szolgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett informatív ábra – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 04. 20. 14:37
null
Allergiaszezonban az érintetteknél gyengül a nyálkahártya védekezőképessége, ez pedig fogékonyabbá tehet a különféle légúti fertőzésekkel szemben Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az allergia leggyakoribb formája az allergiás rhinitis (szénanátha), melynek hátterében valamilyen belélegzett allergénnel szemben kialakult túlérzékenységi reakció áll.

A szénanátha jellegzetes tünetei az orrviszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás, bedugult orr és szemviszketés.

A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor (pollen), így sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése. Kora tavasszal például a virágzó fák okozhatnak panaszokat, míg augusztusban a parlagfű virágzása teszi pokollá tömegek életét. Természetesen léteznek egész évben panaszokat okozó allergének is, az egyik legismertebb a minden otthonban megtalálható poratka.

Allergiaszezonban az érintetteknél gyengül a nyálkahártya védekezőképessége, ez pedig fogékonyabbá tehet a különféle légúti fertőzésekkel szemben
Fotó: PIXABAY

Hasonlóan az allergiához, a COVID-19 is a légutakat érinti, ám vannak nagyon lényeges különbségek.

Kevésbé jellemző tünete ennek a fertőző betegségnek a tüsszögés és az orrfolyás, viszont gyakran kialakul hőemelkedés vagy láz, valamint súlyos fáradtság.

Szintén nem gyakori, hogy az allergia korai stádiumában íz- vagy szagvesztés jelentkezne, amik egyébként a COVID-19 legelső tünetei lehetnek. Allergiásoknál csak ritka esetben fordul elő légszomj vagy száraz köhögés, míg a koronavírusos betegeknél ezek a legtöbbször megjelenő szimptómák közé tartoznak. Asztmás nehézlégzés ugyanakkor sokkal sűrűbben jelentkezik allergiásoknál.

A torokfájás, mellkasi nyomás, hasmenés, izom- és ízületi fájdalmak nem jellemzőek allergiánál.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ábrája további információkat árul el arról, mik a főbb eltérések az allergia és a COVID-19 tünetei között.

Az ábra segíthet a megkülönböztetésben
Fotó: NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT/FACEBOOK

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.