Egy barátság lezárása is jelenthet érzelmi megpróbáltatást

Napjainkban, a rokoni szálak lazulásával egyre fontosabbá válnak a baráti kapcsolatok, hiszen mindenkinek szüksége van valakire, aki önzetlenül szereti, elfogadja a hibáival együtt, akire mindig, minden körülmények között lehet számítani, és akitől az igazság sem fáj (annyira). De mi történik, ha valami megváltozik?

Forrás: Mediaworks/bama.hu2021. 07. 10. 19:19
null
Még egy párkapcsolat lezárásánál is nagyobb csalódás, ha véget ér a barátság Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még egy párkapcsolat lezárásánál is nagyobb csalódás, ha véget ér a barátság, hiszen ellentétben az előbbivel, az utóbbi esetében nem számítunk arra, hogy valaha is szakítani kell – írja a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Néha azonban – bár nehéz ezt elfogadni – az emberek olyannyira megváltoznak, hogy már nincs értelme fenntartani a kapcsolatot csak a megszokás kedvéért. Összeszedtünk néhány esetet, amikor jobb, ha inkább elengedjük régi barátunk kezét.

Ha nem vallja be, hogy haragszik

A konfliktuskerülő emberek egyik legidegesítőbb „fegyvere”. Az indokuk persze érthető: megbántották őket, mégsem szeretnének veszekedést, vagy csak félnek őszinték lenni. A rossz hír, hogy a vitát nem lehet elkerülni, előbb vagy utóbb beszélni kell a problémáról, különben megmérgezi a kapcsolatot.

Ha az egyik fél állandó sértettségben él, míg a másik hiába próbálja megfejteni, mi a baj, az a barátság végét jelentheti.

Ilyen helyzetben próbáljon nyitott lenni, biztosítsa barátját arról, hogy kíváncsi a problémára és szeretné megoldani.

Ha nem lehetünk önmagunk mellette

Tény, hogy társaságban mindenki a legjobb formáját szeretné hozni, ami nem mindig egyezik a valós személyiségével. De ha „álarcot” kell viselnünk a legjobb barátunk előtt is, az már komoly bajt jelent.

Ha viszont úgy érzi, hogy a valódi személyiségét nem fogadja el a barátja, piszkálja érte vagy megjegyzéseket tesz, jobban teszi, ha a szakítás mellett dönt.

Ha elválnak az utak

Főleg gyerekkori barátságok esetén fordul elő: együtt nőnek fel, közösek a célok, közösek az álmok. Hasonlóan gondolkodnak a világ dolgairól, megegyezik a véleményük a fontos kérdésekben.

Az ember azonban változik, és ez sajnos a kapcsolataira is hatással van.

Ezek a változások még nem feltétlenül jelentik azt, hogy két embernek el kell válnia egymástól, de ha már semmiben sem értenek egyet, jobb, ha békében elválnak.

Még egy párkapcsolat lezárásánál is nagyobb csalódás, ha véget ér a barátság
Fotó: Pixabay

Ha elkezdődik a „kibeszélés”, a sárdobálás, akkor talán már menthetetlen a kapcsolat.

Hiába érzi magát megalázva vagy gondolja igazságtalannak a másikat, tisztelje meg annyival, hogy a szemébe mondja a problémát és nem másoknál keres igazságot. Igaz, nagyon jól tud esni, ha egy harmadik személy mellénk áll a vitában, de lássa be: ez csak a kettejük ügye, másnak nincs köze hozzá.

Ha a józan ész már nem segít

Lehet, hogy a fentiekhez hasonló hibákat elkerülendő, próbáltak közeledni egymáshoz, mégse működött a dolog. Ha a szakadék két ember között már túl nagy, ha minden higgadtan induló beszélgetés heves veszekedésbe csap át, ott már nincs mit tenni.

Előfordulhat, hogy túl sokáig nyalogatták a sebeiket és már nem tudnak objektíven állást foglalni bizonyos kérdésekben. Ilyenkor érdemes belátni, az érzelmi hullámvasút már több bánatot okoz, mint örömet.

Ha a barátság inkább kötelezettség

Ahogy egy párkapcsolatban is, a barátságban is előfordulhat, hogy a felek már csak megszokásból vannak együtt. Még rosszabb, ha kötelességtudatból. Persze nem egyszerű szakítani, ha már több évtizednyi közös múlt van a hátuk mögött.

De ha már nem is hívjuk szívesen a másikat, ha sóhajtozva vesszük fel a telefont, vagy ha kifogásokat keresünk, hogy ne kelljen elmenni egy találkozóra – és ugyanezt a kényszeredettséget érezzük a másikon –, akkor ideje véget vetni a barátságnak. A kényszerből működtetett dolgok úgysem tartanak soká.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.